"Ο Χάρι Πότερ - Και Ο Αιχμάλωτος Του Αζκαμπάν" (Βιβλίο 3ο από 7α) Της J.K. Rowling







Περίληψη από το οπισθόφυλλο του βιβλίου:

bookΑΛΗΘΙΝΗ ΧΑΡΙΠΟΤΕΡΟΜΑΝΙΑ!!! Το καλοκαίρι τελείωσε και μαζί και οι βαρετές διακοπές με τους θείους. Ο Χάρι Πότερ, ο πανέξυπνος μικρός μάγος με τα γυαλάκια και τα ατίθασα μαλλιά, επιστρέφει στη Σχολή Χόγκουαρτς και ξαναβρίσκει τους φίλους του, τον Ρον και την Ερμιόνη. Κι ενώ η σχολική χρονιά αρχίζει ευχάριστα, η απόδραση του Σείριους Μπλακ, ενός επικίνδυνου δολοφόνου, από την τρομερή φυλακή του Αζκαμπάν και η φήμη ότι κυνηγά τον Χάρι έρχεται να αναστατώσει όλους τους μαθητές. Τελικά ποια είναι η σχέση του Μπλακ με τους γονείς του Χάρι; Γιατί ο νιόφερτος καθηγητής Λούπιν φέρεται τόσο παράξενα; Θα τα καταφέρει, άραγε, ο Χάρι να αντιμετωπίσει τους φρουρούς του Χόγκουαρτς, τους φοβερούς και τρομερούς Παράφρονες, και να ανακαλύψει τι κρύβεται πίσω από την υπόθεση-Μπλακ; Το τρίτο βιβλίο της σειράς με τις περιπέτειες του Χάρι Πότερ είναι εξίσου ευφυές, συναρπαστικό, διασκεδαστικό και απολαυστικό με τα πρώτα βιβλία. Εξάλλου είναι πια γεγονός: οι «χαριποτερικοί» οπαδοί έχουν πλημμυρίσει τον κόσμο όλο.


Λίγα λόγια για το βιβλίο:

Τρίτο βιβλίο. Τρίτη χρονιά. Τρίτη μεγάλη περιπέτεια. Ο Χάρι Πότερ είναι στο σπίτι των θείων του μετά από μια συγκλονιστική χρονιά στο Χόγκουαρτς. Τώρα όμως είναι πίσω στο μέρος που μισεί περισσότερο, ξεκομμένος από τον μαγικό κόσμο και οτιδήποτε γύρω από αυτόν ενώ θα πρέπει να είναι ένας υπάκουος 13άχρονος έφηβος που θα πρέπει να κάνει ότι θέλουν οι Ντάρσλι. Όταν όμως η αδελφή του θείου του του Βέρνορ, η θεία Μάρτς, αρχίζει να προσβάλει, να κακολογεί και βρίζει τους γονείς του χωρίς όμως να ξέρει στα αλήθεια τι συνέβει, ο Χάρι χάνει τον έλεγχο των δυνάμεων του, την γεμίζει με αέρα, την κάνει ουσιαστικά ένα ανθρώπινο μπαλόνι το οποίο πετά έξω από το σπίτι ουρλιάζοντας. Μόλις ο Χάρι το έκανε κατάλαβε ότι είχε έμπλεξε πολύ άσχημα, αφού οι ανήλικοι μάγοι απαγορεύεται να κάνουν μαγικά εκτός σχολίου. Για αυτό το σκάει παίρνοντας μόνο το μπαούλο με όλα του τα πράγματα, αφήνοντας πίσω του μια απειλή. Φτάνοντας στο επόμενο τετράγωνο όμως αρχίζει να σκέπτεται που πάει και τι κάνει. Ανακαλύπτοντας ότι είναι μόνος, ορφανός, ανήλικος μάγος που έκανε μαγικά παράνομα, χωρίς άδεια, χωρίς την παραμικρή του τι να κάνει μετά. Ώσπου … βλέπει μπροστά του έναν τεράστιο, μαύρο σαν την νύχτα, σκύλο να τον παρατηρεί σχολαστικά (και να του γρυλίζει). 


Τότε είναι που εμφανίζεται σαν αστραπή ένα μαγικό λεωφορείο με το όνομα «Το Λεωφορείο Των Ιπποτών» το οποίο σε λιγότερο από δύο λεπτά θα τον πάει στο «Ραγισμένο Τσουκάλι»  στο Λονδίνο. Στο «Ραγισμένο Τσουκάλι» λοιπόν θα κάνει μια πολύ σημαντική, αλλά μεν γρήγορη, συνάντηση με έναν πολύ ισχυρό και σημαντικό άντρα (και το παράξενο καπέλο του). Με τον Υπουργό Μαγείας. Ο Υπουργός θα του εξηγήσει πως δεν έγινε και τίποτα που έκανε την απόλυτα αντιπαθητική θεία του μπαλόνι και που την έστειλε στην άλλη άκρη του κόσμου, κάτι που ο Χάρι το βρήκε πολύ περίεργο και που δεν το πίστεψε ιδιαίτερα. Επίσης, ο Υπουργός Μαγείας είπε κάτι που τον ξάφνιασε. Του είπε να προσέχει πολύ στο Χόγκουαρτς και ότι να μείνει ασφαλής αφού διατρέχει κίνδυνο (και που φυσικά δεν του εξήγησε τι εννοούσε). Και τέλος, είπε ότι πρέπει να έχει τα μάτια του ανοιχτά για τον μάγο και καταζητούμενο δολοφόνο Σείριο Μπλάκ.


Στο τρίτο βιβλίο αυτής της μαγικής σειράς θα δούμε μια Ερμιόνη τελείως τρελαμένη και τόσο πιεσμένη που έχει φτάσει στα όρια της (παρόλο που φέτος θα δώσει μερικές μπουνιές στις μύτες μερικών αχώνευτων που τις ευχαριστιέμαι κάθε μα κάθε φορά),



για χαμένους συγγενείς, για προδότες εξαφανισμένους – χαμένους από καιρό,
για νεκρούς επιζώντες (Μην με ρωτήσετε πως συμβαίνει αυτό. Διαβάστε το και θα καταλάβετε απόλυτα),
για χάρτες μαγικούς και απόλυτα εξυπηρετικούς για όλων των ειδών τις σκανταλιές αλλά και διασώσεις,



για μια μικροσκοπικές χρονομηχανές που θα αλλάξουν ριζικά την πορεία της ιστορίας, για το ποιο υπέροχο – συναρπαστικό άθλημα ΌΛΩΝ ΤΩΝ ΕΠΟΧΏΝ (παρόλο που μέσα στο βιβλίο θα γίνουν και κάποιες «μικρές» αναποδιές σχετικά),


για μία καθηγήτρια μαντικής που θα σας τρελάνει με τρέλα της, για δασκάλους εκπληκτικούς που έχουν όμως σκοτεινά μυστικά που εμφανίζονται όταν βγαίνει το φεγγάρι,
για δάσκαλους τυράννους σε μίσησαν από την πρώτη στιγμή σε είδαν χωρίς να ξέρεις το γιατί,
για μυθικά πλάσματα που θα γίνουν από τους καλύτερους συμμάχους,
πλάσματα μαγικά που σου αφυπνούν τις χειρότερες αναμνήσεις και τους ποιο οδυνυρούς εφιάλτες,

για προδοσίες, πλεκτάνες και καλά κρυμμένα μυστικά και τέλος για τέσσερα ονόματα που ήταν, είναι και θα είναι πολύ σημαντικά πρόσωπα στην ζωή του πρωταγωνιστή μας, του Χάρι.

Τα ονόματα είναι:
Φεγγαρογητεμένος, Ελαφροπάτητος,
Ελαφροκέρατος  και Ποντικουράς.

(Οι οποίοι είναι και
Οι δημιουργοί του μαγικού χάρτη
Του Χόγκουαρτς)

Αγωνιάτε για την συνέχεια???
Τέλεια!!!
Και πολύ καλά κάνετε!!!
Καλή σας τύχη!!!
Θα την χρειαστείτε!!!
(Εγώ την χρειάστηκα)

Προσωπική γνώμη:

ΥΠΈΡΟΧΟ!!! Το λάτρεψα από την πρώτη έως την τελευταία σελίδα του. Κάθε φορά. (Οι οποίες πλέον είναι ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΕΣ για όλα τα βιβλία της σειράς όπως «πιθανότατα» να έχετε καταλάβει.) Το λάτρεψα για πολλούς λόγους. Κατά πρώτον γιατί οι ήρωες μας πλέον διασχίζουν ένα μονοπάτι που πλέον δεν υπάρχει γυρισμός. Έχουν περάσει το κατώφλι της … εφηβείας. Ο Χάρι μας πλέον είναι 13ων χρονών και όπως κάθε άλλος έφηβος (νορμάλ και μη) θέλει απαντήσεις για εκείνον και για την οικογένεια του (και για τους φίλους των γονιών του ακόμα). Το πρόβλημα όμως είναι ότι κανείς δεν μπορεί (ή δεν θέλει εξ επιλογή του) να τους τις δώσει. Όλα αυτά όμως πριν έρθει ο Ρέμους Λούπιν



Ο Ρέμους θα είναι ο καινούργιος τους καθηγητής στο μάθημα της Άμυνας Εναντίων Των Σκοτεινών Τεχνών (ο οποίος έχει πολύ διαφορετικούς και … διασκεδαστικούς τρόπους να διδάσκει το μάθημα του {ιδικά όταν διδάσκει το ξόρκι: Ρεντίκολο}) και που μάλιστα τυχαίνει να ήταν ένας από τους καλύτερους φίλους του πατέρα του Χάρι, του Τζέιμς Πότερ.


Η αλήθεια μάλιστα είναι πως ο Λούπιν είναι ένας λόγος ακόμα από τους πολλούς που αγάπησα το βιβλίο αυτό τόσο πολύ. Ο Λούπιν είναι ένας γλυκομίλητος, πανέξυπνος και καλόκαρδος άντρας που η ζωή δεν του είχε φερθεί πάντα με τον καλύτερο τρόπο παρόλο που εκείνος προσπαθούσε πάντα για το καλύτερο για τους άλλους και άφηνε τον εαυτό του όσο μπορούσε σε δεύτερη μοίρα. Όπως όλοι όμως, ο Ρέμους έχει και ο ίδιος τα μυστικά του, τα οποία όταν αποκαλυφθούν θα μας αφήσουν άφωνους.


 Ένα λόγος ακόμα που λάτρεψα αυτό το βιβλίο, και που δεν μπορεί να ξεχαστεί με τίποτα, είναι ο Σείριος Μπλάκ. Στην αρχή του βιβλίου τον ως έναν μάγο, τελείως τρελαμένο, δολοφόνο, 100% πιστό στον Βόλντερμορντ, ο οποίος πέρασε σχεδόν όλη του την ζωή στο Αζκαμπάν. (Το Αζκαμπάν είναι η φυλακή των μάγων, που φύλακες τους είναι οι Παράφρονες. Οι Παράφρονες είναι ένα είδος που ανέφερα πρωτύτερα. Οι Παράφρονες όπου και να πάνε έρχεται και το κρύο – η παγωνιά μαζί τους. Αν σε πλησιάσουν νιώθεις σαν όλη η χαρά του κόσμου να εξαφανίζεται – να στραγγίζεται από μέσα σου, σου εμφανίζονται οι χειρότεροι εφιάλτες σου και αισθάνεσαι σαν να μπορέσεις να ξαναγελάσεις ποτέ.



Οι Παράφρονες δείχνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τον Χάρι. Γιατί θα ρωτούσε κάποιος. Η απάντηση για την ακρίβεια είναι πολύ απλή. Γιατί ο Χάρι δεν είναι σαν τους άλλους. Γιατί ο  Χάρι έχει ζήσει πράγματα που οι άλλου μόνο να φανταστούν θα μπορούσαν. Στους εφιάλτες τους. Για αυτό ο Χάρι θα πρέπει να μάθει να προστατεύεται από αυτούς. Και ο Ρέμους θα του μάθει τον τρόπο. Μια ευτυχισμένη ανάμνηση και ένα ξόρκι με το όνομα: Καλώ Τον Προστάτη είναι αρκετό για να αντιμετωπίσει τα πάντα {ιδικά αυτά τα απαίσια πράγματα}.



Όταν τελικά ο Χάρι πετυχαίνει το ξόρκι εναντίον, δεν ξέρω και εγώ, πεντακοσίων Παραφρόνων  είναι μια από τις στιγμές που ποτέ δεν ήμουν ποιο περήφανη για εκείνον.) Στην πορεία όμως ανακαλύπτουμε και άλλα πράγματα για τον Σείριο. Πράγματα που στην αρχή θα μας κάνουν να το αηδιάσουμε, να θυμώσουμε και ίσως και λίγο να φρικάρουμε. Προς το τέλος του βιβλίου όλα βγαίνουν στο φως. Όλα τα απαίσια συναισθήματα που νιώσαμε για εκείνον μεταφέρονται σε ένα άλλο πρόσωπο που ακόμα και μετά από τόσα χρόνια απεχθάνομαι ΑΠΊΣΤΕΥΤΑ. (Δεν θα σας πω το όνομα του) Ύστερα από τις αποκαλύψεις (οι οποίες ήταν πολλές) για εκείνον  προσωπικά νιώθω μονάχα λύπη για τα όσα πέρασε  και για τα όσα άσχημα πράγματα πίστευα εγώ, ο Χάρι και ο μαγικός κόσμος (και όσοι το διάβασαν εννοείται) ότι έκανε. Ταυτόχρονα όμως νιώθω και κάποια χαρά γιατί ο Σείριος θα γίνει το πρότυπο που τόσο χρειάζεται και θέλει ο Χάρι. Επίσης, θα γεμίσει το καινό που δημιουργήθηκε στην καρδιά του Χάρι όταν πέθαναν οι γονείς του. Μπροστά στα μάτια του. Αυτά είναι πράγματα για τα οποία ποτέ δεν θα μπορέσω να τον ευχαριστήσω. (Αφού είναι φανταστικός χαρακτήρας)


Ακόμα, είναι υπάρχουν πάρα πολύ ακόμα λόγοι για το γιατί μου άρεσε αυτό το βιβλίο και δεν σας είπα. Καλά είναι γνωστό και δεδομένο ότι η πλοκή ήταν εξαιρετική και ότι οι χαρακτήρες ήταν υπέροχοι, καλογραμμένοι και μοναδικοί ο καθένας με τον τρόπο του άρα δεν θα τα αναλύσω άλλο αυτά. Αυτήν την φορά. Θα ήθελα  όμως να σας μιλήσω για κάτι που έλειπε από αυτό το βιβλίο και που με έκανε πολύ χαρούμενη. Έλειπε ο Ακατανόμαστος. Δηλαδή ο Λόρδος Βόλντερμορντ. Θα σα εξηγήσω γιατί με έκανε χαρούμενη που έλειπε αυτός. Γιατί υπήρξε μια ανάπαυλα. Καιρός ήταν. Επί δυο χρόνια ο Χάρι σταματούσε τα διαβολικά του σχέδια. Φέτος ο Βόλντι (Συγνώμη αλλά τον λέω έτσι πολύ συχνά. Θα το συνηθίσετε γρήγορα μάλλον) δεν εμφανίστηκε για να τα κάνει να τα κάνει όλα ακόμα ποιο μαντάρα και μπερδεμένα από ότι ήδη είναι. (Και πιστέψτε με αυτός ο «άνθρωπος» μπορεί να κάνει τα ακόμα ποιό … ) 

Αφού φέτος ο αγαπημένος μας Βόλντι δεν μας επισήμανε την παρουσία του πρέπει να καταλάβαμε όλοι το ότι δεν είναι αναγκαίο να είναι και αυτός «μέσα» στο βιβλίο για να είναι μια περιπέτεια καθηλωτική, παρόλο που δεν πρέπει να ξεχαστεί μια αγωνία και μια σκέψη που είχα την πρώτη φορά που διάβαζα αυτό το βιβλίο. Να σας την πω??? Ορίστε λοιπόν: αν ο Βόλντι δεν εμφανίστηκε επί μια ολόκληρη χρονιά τότε τι στο καλό σχεδιάζει για του χρόνου??? Τι χειρότερο θα μπορούσε μπορούσε να κάνει ο μεγαλύτερος κακός του αιώνα (αν όχι σε ολόκληρη της ιστορία) που περιπλανιέται στον κόσμο σαν ένα πλάσμα που μοιάζει με φάντασμα???


Το Trailer της ταινίας:



Σχόλια

  1. I LOVE HARRY POTTER!!!!!!!!!!! I LIVE HIM SSSSSSSSSSSOOOOO MACH!!!!!!!!! IL<3!!!!!
    Η ΚΡΙΤΙΚΉ ΣΟΥ ΉΤΑΝ ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΉ!!!!!! ΈΤΣΙ ΜΟΥ ΈΡΧΕΤΑΙ ΝΑ ΤΑ ΞΑΝΑΔΙΑΒΆΣΩ ΌΛΑ!!!! ΑΧ ΒΡΕ ΧΡΥΆΝΘΗ ΤΙ ΜΟΥ ΚΆΝΕΙΣ!!!!!! <3 <3 <3 <3

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητέ Ανώνυμε,
      Και εγώ αγαπάω τον Χάρι Πότερ τόσο μα τόσο πολύ!!! Είναι μια μαγική σειρά που δεν ξεχνιέται!!! ;) ΠΟΤΈ!!!
      Και τι σου κάνω Ανώνυμε μου??? Χαχαχα!!! Καλό ΧαριΠοτεροδιάβασμα σου εύχομαι (γιατί έτσι όπως σε ακούω έτοιμος είσαι να τα διαβάσεις ξανά όλα!!!).

      Διαγραφή
  2. θειική κριτική για ένα βιβλίο που τοοοοοοοοοοοοοοσο έχω αγαπήσει!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητέ Ανώνυμε,
      Σε ευχαριστώ πολύ που ονομάζεις την κριτική μου θεϊκή!!! Σημαίνει πολλά!!! Και όντως αυτό το βιβλίο (όπως και το κάθε ένα σε αυτήν την σειρά) το έχουμε αγαπήσει όλοι τόσο πολύ!!! <3

      Διαγραφή
  3. Γαματη κριτική!!!!!! Και ΤΕΛΕΙΟ βιβλιο!!!!!!! Πραγματικά αξέχαστο!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητέ Ανώνυμε,
      Χαίρομαι πάρα πολύ που σου άρεσε και το βιβλίο και η κριτική. <3

      Διαγραφή
  4. Νομίζω μαζί με το οι Κλήροι του Θανάτου είναι το καλύτερο της σειράς!!!!
    Πολύ όμορφη Κριτική Χρυσάνθη, περιμένουμε και τις επόμενες :D

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητή Elena ouz,
      Λατρεμένο και αυτό. <3 Χαίρομαι πολύ που σου άρεσε. <3

      Διαγραφή
  5. αυτο που δεν καταλαβα ποτε ειναι γιατι δεν πήραν τις μηχανές του χρόνου και να βοηθίσουν το μικρό μας βολντι να μην γενιθεί ποτέ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητέ Ανώνυμε,
      Εξαιρετική απορία. Και εγώ το σκεπτόμουν. Μάλλον γιατί δεν μπορούσαν να γυρίσουν τόσο πίσω. :(

      Διαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Δημοφιλείς αναρτήσεις