"Τα Χρονικά Της Κατωχώρας - Ο Γκρέγκορ Ο Αναχωρητής" (Βιβλίο 1ο από 5) Της Suzanne Collins









Περίληψη από το οπισθόφυλλο του βιβλίου:




Από τη συγγραφέα των ΑΓΩΝΩΝ ΠΕΙΝΑΣ




Ο εντεκάχρονος Γκρέγκορ ξεκινάει για να σώσει τη δίχρονη αδερφή του, που έχει πέσει σε ένα φρεάτιο εξαερισμού στο υπόγειο της πολυκατοικίας τους στη Νέα Υόρκη, και καταλήγει στη σκοτεινή Κατωχώρα, βαθιά κάτω από την πόλη. Εκεί ζουν άνθρωποι σε μια αβέβαιη συνύπαρξη με γιγαντιαίες αράχνες, νυχτερίδες, κατσαρίδες και αρουραίους – όμως η εύθραυστη ειρήνη σε λίγο θα διαλυθεί.




Ο Γκρέγκορ δεν θέλει να πάρει μέρος στον πόλεμο. Θέλει μόνο να βρει το δρόμο για το σπίτι του. Αλλά όταν ανακαλύπτει ότι μια προφητεία προβλέπει το δικό του ρόλο στο μέλλον του υπόγειου κόσμου, συνειδητοποιεί ότι αυτός είναι ίσως ο μόνος τρόπος για να λύσει το μεγάλο μυστήριο της ζωής του: την εξαφάνιση του πατέρα του. Η αναζήτηση αυτή θα αλλάξει τόσο τον ίδιο, όσο και την Κατωχώρα.




Ο Γκρέγκορ ο Ανωχωρίτης είναι το πρώτο βιβλίο στη σειρά των Χρονικών της Κατωχώρας. Μια σειρά που συνδυάζει περιπέτεια, αγωνία, χιούμορ και τρυφερότητα, θάρρος και ηθικά διλήμματα σε μια σκοτεινή χώρα των θαυμάτων.





Λίγα λόγια για το βιβλίο:




 Ο Γκρέγκορ ζει μια δύσκολη ζωή. Ος το μεγάλο παιδί της οικογένειας του, του έχουν πέσει όλες ευθύνες στους ώμους του. Πρέπει να φροντίζει όλη του την οικογένεια. Τις δυο του μικρές του αδελφές, την γιαγιά του (η οποία έχει αλτσχάιμερ) και την μητέρα του που είναι στα πρόθυρα της κατάρρευσης από την πίεση. Η οικογένεια του πήρε την κάτω βόλτα την μέρα που ο πατέρας του εξαφανίστηκε μυστηριωδώς. Ακούγονται πολλές φήμες για αυτό το πλήγμα που έχει υποστεί η οικογένεια του αλλά αυτός ξέρει ότι ο πατέρας του ποτέ δεν θα τους εγκατέλειπε και ούτε θα έφευγε χωρίς εξηγήσεις. Χωρίς να πει αντίο. Χωρίς … τίποτα. Μια μέρα λοιπόν όπως όλες τις άλλες ο Γκρέγκορ πάει να κάνει κάποιες δουλειές στο υπόγειο της πολυκατοικίας που ζει ενώ προσέχει την μικρή αδελφή του, την Μπούτς. Ξαφνικά συνειδητοποιεί ότι η Μπούτς χάθηκε σε ένα άνοιγμα που έβλεπε για πρώτη φορά. Ως μεγάλος της αδελφός είχε την ευθύνη για ότι μπορεί να της συνέβαινε άρα έκανε ότι ποιο λογικό. Την ακολούθησε. Βρίσκοντας την θα ανακαλύψει ότι την απήγαγαν γιγάντια έντομα (συγκεκριμένα κατσαρίδες), τα οποία συνυπάρχουν στα έγκατα της γης με κάτι τεράστιους (και δολοφόνους) αρουραίους και με κάτι ανθρώπους που έχουν κάποιες πολύ αισθητές διαφορές με τους ανθρώπους της επιφάνειας. Πριν καν το καταλάβει ο Γκρέγκορ έχει κατ’ ονομαστεί Αναχωρητής, έχει μάθει ότι έχει να παίξει καθοριστικό ρόλο σε μια προφητεία που αν επιτύχει θα σώσει όλον αυτόν τον υπόγυιο κόσμο, θα έχει να προσέχει την μικρή του αδελφή ενώ ταυτόχρονα θα είναι σε επικίνδυνο ταξίδι για να σώσουν τον πατέρα τους και θα πρέπει να επιβιώσει όλα αυτά και ακόμα περισσότερα στην προσπάθεια του να γυρίσει σπίτι.





Είστε έτοιμη να μπείτε στην Σκοτεινή Χώρα των Θαυμάτων???




Προσωπική γνώμη:




Ένα ακόμα βιβλίο από την υπέροχη Suzanne Collins. Αυτό το βιβλίο συγκεκριμένα ήταν το πρώτο που έγραψε ποτέ. Πριν την τριλογία των "Hunger Games" είχε δημιουργηθεί η πενταλογία με το όνομα "Τα Χρονικά Της Κατωχώρας". Το Γκρέγκορ Ο Αναχωρητής που είναι το πρώτο της σειράς το οποίο είναι ένα καλογραμμένο βιβλίο, με μία ιστορία πρωτότυπη και χαρακτήρες καλοφτιαγμένους.




Η Collins χρησιμοποιεί έναν εξαιρετικά γρήγορο ρυθμό στην αφήγηση των γεγονότων της ιστορίας της, προσφέροντάς μας συνεχώς νέες πληροφορίες, μην αφήνοντάς μας να βαρεθούμε στιγμή και χωρίς να μας επιτρέπει να πάρουμε ανάσα. Ο κόσμος της Κατωχώρας είναι σκοτεινός, τρομακτικός ενίοτε αλλά και γοητευτικός συνάμα. Ορισμένοι εκ των πρωταγωνιστών της μπορεί εκ πρώτης να είναι φρικαλέοι και αηδιαστικοί όμως, αυτό το παιχνίδι χαρακτήρων πάνω στο οποίο χτίζει την ιστορία της, είναι και εκείνο που τελικά της προσδίδει τόσο μεγάλο ενδιαφέρον. Είναι αν το θέλετε, ένα αντιρατσιστικό μήνυμα, μια προτροπή του να μην στεκόμαστε μόνο στο φαίνεσθε αλλά, μια προσπάθεια εμβάθυνσης στον ψυχικό τους κόσμο, στις συνήθειες της καθημερινότητάς τους και του τρόπο διαβίωσής τους. Είναι μια ιστορία για την πίστη στους συμμάχους μας, ακόμα κι όταν αμφιβάλλουμε και η προτροπή να έχουμε τα μάτια μας ανοιχτά μπροστά σε αυτά που δεν θέλουμε να δούμε. Αλλά πάνω απ' όλα, είναι μια ιστορία για την πίστη στον ίδιο μας τον εαυτό, ακόμα κι όταν δεν είμαστε σίγουροι για το πεπρωμένο που καλούμαστε να ακολουθήσουμε.




Έχουμε λοιπόν την δημιουργία ενός ολόκληρου, νέου κόσμου, χωρίς περιττές περιγραφικές φανφάρες και αυτή η οικονομία λέξεων είναι που τον κάνει τελικά τόσο γοητευτικό αποδεικνύοντας πως πολλές φορές η μαγεία βρίσκεται στην απλότητα. Λαμβάνοντας δε υπόψιν μας πως πρόκειται για το πρώτη της μυθιστόρημα, το οποίο δεν είναι καν εφηβικό αλλά, νεανικό, η Collins κάνει εξαιρετική δουλειά συνθέτοντας μια ιστορία παράξενη και μαγευτική, ταξιδεύοντάς μας σε έναν κόσμο τον οποίο θέλουμε να εξερευνήσουμε ακόμα περισσότερο, μέσα από μια ξέπνοη πορεία γεγονότων. Αν ψάχνετε λοιπόν μια ιστορία που να συνδυάζει την περιπέτεια με τη φαντασία, το φως με το σκοτάδι, το χιούμορ με την ευαισθησία, τότε "Τα Χρονικά Της Κατωχώρας" είναι αν μην τι άλλο, μια ελπιδοφόρα και πολλά υποσχόμενη σειρά που με το ξεκίνημά της μας ωθεί και μας προκαλεί να ακολουθήσουμε τα χνάρια των πρωταγωνιστών της στις νέες περιπέτειες και μάχες που ανοίγοντας μπροστά τους.




Αυτό το βιβλίο δεν έχει την σαγήνη, την αγωνία και τα χτυποκάρδια των "Hunger Games". Όχι. Ούτε στο ελάχιστο αλλά παραμένει ένα καλό βιβλίο. Ένα ευχάριστο βιβλίο που ο καθένας μπορεί να διαβάσει.

Σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Δημοφιλείς αναρτήσεις