"Vampire Academy - Υπόσχεση Αίματος" (Βιβλίο 4ο από 6) Της Richelle Mead


Λίγα λόγια για το βιβλίο:
Η καρδιά του Ντιμίτρι τυλίχτηκε στο σκοτάδι …
Τώρα η Ρόουζ πρέπει να ταξιδέψει στην άκρη της γης για να βρει –και να σκοτώσει- τον μοναδικό άντρα που αγάπησε πραγματικά.
Ή μήπως ήρθε η ώρα να περάσει κι εκείνη στην άλλη πλευρά;
Η πρόσφατη επίθεση στην Ακαδημία του Αγίου Βλαντιμίρ αποδεκάτισε τον κόσμο των Μορόι. Πολλοί είναι νεκροί. Και η μοίρα των λίγων θυμάτων που πήραν μαζί τους τα Στριγκόι είναι ακόμα χειρότερη. Αλλά μόνο ένα από τα θύματα αυτά έχει πραγματικά σημασία: ο Ντιμίτρι Μπελίκοφ.
Η Ρόουζ έχει να διαλέξει ανάμεσα σε δύο μονοπάτια: να τιμήσει τον όρκο της, προστατεύοντας τη Λίζα, την τελευταία πριγκίπισσα Ντραγκομίρ, ή να βρει τον Ντιμίτρι και να τηρήσει την υπόσχεση που ο ίδιος της ζήτησε να πάρει.
Θα μπορέσει η Ρόουζ να βρει τη δύναμη να σκοτώσει τον Ντιμίτρι; Ή θα προτιμήσει να θυσιαστεί προκειμένου να κερδίσει την αιώνια αγάπη;
Ο Θρύλος επέστρεψε!!!

Λίγα λόγια για το βιβλίο:
Η Ρόουζ δεν πρέπει ουσιαστικά να έρθει αντιμέτωπη με τον Ντιμίτρι αλλά, με τον ίδιο της τον εαυτό. Όταν ο έρωτας σου αντικατοπτρίζεται σε όλο σου το είναι άλλωστε, δεν μπορείς να δεις τα πράγματα αποστασιοποιημένη, όχι τουλάχιστον με μια πρώτη ματιά. Μπορεί κατά μία ο Ντιμίτρι να είναι νεκρός όμως κάπου υπάρχει στον κόσμο της και το να πάψει αυτό περνάει αποκλειστικά από το δικό της χέρι, από την απόφαση που θα πάρει. Αν το οπλίσει και κόψει το νήμα, τότε θα χάσει τον Ντιμίτρι αν όμως αφεθεί στα βαθύτερα αισθήματά της, τότε κινδυνεύει να χάσει τον ίδιο της τον εαυτό. Η Ρόουζ λοιπόν καλείται να κάνει ίσως την πιο δύσκολη επιλογή που θα μπορούσε ποτέ της. Να γίνει νεκροζώντανη και να περάσει την αιωνιότητα στο πλευρό του έρωτά της ή να τον σκοτώσει και να ζήσει μια ζωή βασανισμένη από τη μνήμη του, κυνηγημένη από τα φαντάσματα του παρελθόντος έχοντας ωστόσο εκτελέσει το καθήκον της. Τουλάχιστον αυτές είναι οι αρχικές τις εναλλακτικές.
Τι γίνεται όμως όταν ανακαλύπτει ότι θα μπορούσε να έχει και ένα ακόμα είδος ζωής, μια τρίτη επιλογή??? Μια επιλογή που θα της επέτρεπε να ζήσει ήρεμα, γαλήνεια και ανθρώπινα, μακριά από το προδιαγεγραμμένο καθήκον της ως φύλακας, μακριά από την απειλή των Στριγκόι, μακριά από μια μοίρα που δεν επέλεξε αλλά κληροδότησε και θα την αναγκάσει να ζήσει μια ζωή με τον φόβο, τις τύψεις και κυρίως, τη αγωνία του εκάστοτε πολέμου. Γνωρίζοντας την οικογένεια του Ντιμίτρι, γνωρίζει αυτή την τρίτη εναλλακτική που μπορεί να αλλάξει την πορεία της ζωής της αλλά και τις αποφάσεις που έχει πάρει ή που θα πρέπει να πάρει στο μέλλον. Πόσο εύκολη όμως μπορεί να είναι μια τέτοια, σχεδόν ανθρώπινη επιλογή όταν όλη σου η ζωή ήταν τόσο μακριά από αυτή την πραγματικότητα.
Προσωπική γνώμη:
Η Mead συνεχίζει την ιστορία της με το ίδιο νεύρο, την ίδια ένταση και το ίδιο πάθος, ρίχνοντας ίσως αυτή τη φορά λίγο περισσότερο βάρος στο συναίσθημα παρά σε οτιδήποτε άλλο. Άλλωστε αυτό το βιβλίο είναι αποκλειστικά αφιερωμένο στην Ρόουζ και τον Ντιμίτρι. Είναι το τμήμα εκείνο της ιστορίας που θα καθορίσει τα αισθήματά τους και θα τους οδηγήσει σε οριστικές αποφάσεις οι οποίες και θα αφήσουν την υπογραφή τους στο τέλος όλων αυτών. Είναι το κομβικό εκείνο σημείο που ή θα αφεθούν ή θα παλέψουν. Ή θα υποστηρίξουν ο καθένας τη φύση του ή θα αφεθούν στην επιθυμία του άλλου, κάτι που και στις δύο περιπτώσεις είναι εξαιρετικά δύσκολο αφού ο καθένας δίνει την δικιά του μάχη μέσα από την οποία και προσπαθεί να βγει νικητής.
Η ιστορία έχει έντονες ψυχολογικές και συναισθηματικές διακυμάνσεις οι οποίες και υποθέτω ότι έχουν την σκοπιμότητά τους που δεν είναι άλλη από το να μας οδηγήσουν σε μια μπερδεμένη και συνεχώς αυξανόμενη ένταση. Αυτό παράλληλα έχει σαν αποτέλεσμα τις συνεχείς αλλαγές στην εξέλιξη της ιστορίας ξαφνιάζοντάς μας κάθε φορά με νέα δεδομένα, αποκαλύψεις και πιθανότητες. Μέχρι τελευταία στιγμή δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι για το τι θα ακολουθήσει, πόσο μάλλον για την κατάληξη αυτού του κεφαλαίου της ιστορίας. Την απάντηση την έχει αποκλειστικά και μόνο η Ρόουζ η οποία θα καθορίσει το φινάλε έστω κι αν μέχρι και λίγο πριν το τέλος δεν δείχνει πρόθυμη και έτοιμη ψυχικά να παραδοθεί ή να πολεμήσει.
 

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον όμως παρουσιάζουν και οι εξελίξεις στις ζωές των χαρακτήρων γύρω από την Ρόουζ, έστω και αν δεν παίζουν σε πρώτο πλάνο, κάτι που μου άρεσε ιδιαίτερα. Με αυτό τον τρόπο διατηρείται η ισορροπία ανάμεσα στο ταξίδι της Ρόουζ και της ζωής που άφησε πίσω της, μια ζωή της οποίας δεν αποκλείεται να αποτελέσει ξανά μέλος σύντομα. Ο κύκλος της ζωής συνεχίζεται ακόμα και όταν κάποιοι φεύγουν. Όσοι έμειναν πίσω πρέπει να μάθουν να ζουν με την απουσία του, να προσαρμόζονται στις νέες συνθήκες αλλά παράλληλα, να είναι και σε ετοιμότητα να αντιμετωπίσουν τις αλλαγές που έρχονται και πιθανότητα να μην επηρρεάζουν μόνο τους ίδιους αλλά και όσους βρίσκονται γύρω τους, είτε σωματικά, είτε ακόμα και πνευματικά. Μέσα σε όλα αυτά, βλέπουμε γνώριμους χαρακτήρες να εξελίσσονται, άλλους να αλλάζουν προς το καλύτερο ή το χειρότερο ενώ παράλληλα γνωριζόμαστε με νέες, σκοτεινές φιγούρες που καιγόμαστε να ανακαλύψουμε.Σχόλια

  1. Αγαπητέ Ανώνυμε,
    Έχεις δίκιο στο ότι η σειρά είναι πάρα πολύ καλή και χαίρομαι που σου άρεσε η κριτική μου. Την ξέρω αυτήν την σειρά και η αλήθεια είναι πως και εγώ θέλω ΠΑΡΑ ΠΟΛΎ να τη πάρω!!! Αυτόν ή τον άλλον μήνα μάλλον θα πάρω το πρώτο βιβλίο της σειράς στα χέρια μου. Θα δείξει. Χαίρομαι πάντως που και σε εσένα φαίνεται τόσο καλή. Από εκεί και πέρα θα δείξει. ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Δημοφιλείς αναρτήσεις