Disney VS Πραγματικά Παραμύθια


Γεια σας αγαπητοί αναγνώστες!!!



  Σήμερα, είναι μια από τις ποιο αγαπημένες μου ημέρες του χρόνου. Γιατί σήμερα γιορτάζουμε το υπέροχο Halloween. Μια από τις ποιο καταπληκτικές γιορτές που δημιουργήθηκαν ποτέ. Λόγο αυτής της τόσο λατρεμένης γιορτής λοιπόν αποφάσισα να σας κάνω ένα ειδικό αφιέρωμα που ετοίμαζα εδώ και καιρό. Όλοι νομίζουμε πως ξέρουμε τα παραμύθια με τα οποία μεγαλώσαμε αλλά αυτό μόνο αλήθεια δεν είναι. Πάμε να σας γνωρίσω την πραγματική, σκοτεινή πλευρά των αγαπημένων μας παραμυθιών;


Η βουτηγμένη στο αίμα ιστορία της Σταχτοπούτας...


  Στην εκδοχή των αδερφών Γκριμ, η Σταχτοπούτα δεν έχει νεράιδα-νουνά, άμαξα-κολοκύθα, ποντίκια-άλογα και άλλα μαγικά. Η μόνη βοήθεια που έχει είναι από τα περιστέρια και τα πουλιά δίπλα από τον τάφο της μητέρας της. Εκείνα της φέρνουν το φόρεμα και τα γοβάκια, εκείνα τη βοηθούν να καθαρίσει γρήγορα τις φακές για να πάει στο χορό. Δε γίνεται ένας, αλλά τρεις χοροί, και ο λόγος που το γοβάκι της μένει πίσω, είναι γιατί ο πρίγκιπας διέταξε να αλείψουν με πίσσα τα σκαλοπάτια του παλατιού έτσι ώστε να κολλήσει και να μείνει πίσω. Όταν τελικά επισκέπτεται το σπίτι της, η μητριά της την κλειδώνει στον περιστερώνα και συμβουλεύει τη μια της κόρη να κόψει το μεγάλο δάχτυλο του ποδιού της για να χωρέσει στο γοβάκι. Ο πρίγκιπας νομίζοντας πως εκείνη είναι η κοπέλα που έψαχνε την παίρνει μαζί του, όμως τα περιστέρια του φωνάζουν να κοιτάξει τα αίματα στο γοβάκι. Τότε εκείνος γυρίζει πίσω, όπου η δεύτερη αδερφή κόβει τη φτέρνα της αυτή τη φορά για να χωρέσει στο γοβάκι. Ο μπουνταλάς πρίγκιπας και πάλι την παίρνει και φεύγει, για να τον προφτάσουν για άλλη μια φορά τα περιστέρια και να τον οδηγήσουν στον περιστερώνα, κάτι που φυσικά θα μπορούσαν να κάνουν από την πρώτη στιγμή, να γλυτώσουμε και τους ακρωτηριασμούς, κι εκεί βρίσκει την καλή του. Στο γάμο τους, καλούν και τη μητριά με τις κόρες της, όμως εκεί τα περιστέρια επιτίθενται στις δύο αδερφές και τις βγάζουν τα μάτια.


  Σε μια άλλη πιο σκοτεινή εκδοχή της Σταχτοπούτας, η γλυκιά μας πριγκίπισσα σκοτώνει την πρώτη της μητριά έτσι ώστε να παντρευτεί ο πατέρας της τη λαντζέρισα. Κι έτσι κάπως καταλήγει να κάνει τις δουλειές του σπιτιού και να της βγει και τ' όνομα!!!


Η Μικρή Γοργόνα κατέληξε να γίνει Αφρός της Θάλασσας...



  Η ονειρεμένη θαλασσινή ιστορία της Μικρής Γοργόνας, είναι στην πραγματικότητα μια πραγματική τραγωδία. Ο Χανς Κρίστιαν Άντερσεν δημιούργησε μια μικρή γοργόνα 15 χρονών που λαχταρούσε να ζήσει στην επιφάνεια. Το κομμάτι όπου βλέπει το πλοίο του πρίγκιπα και τον σώζει από τη θαλασοταραχή είναι αληθινό. Η Γοργόνα τον βγάζει στην ακτή, όμως εκείνος είναι αναίσθητος και δεν τη βλέπει. Η Γοργόνα τότε επισκέπτεται τη μάγισσα της θάλασσας που ανταλάσσει ένα ζευγάρι πόδια για τη γλώσσα της (γιατί φυσικά η Μικρή Γοργόνα είχε μια υπέροχη φωνή). Εκείνη δέχεται κι έτσι ανεβαίνει στην επιφάνεια και βρίσκει τον πρίγκιπα. Για να παραμείνει ζωντανή όμως, η Μικρή Γοργόνα πρέπει να παντρευτεί τον πρίγκιπά της, αλλιώς θα πεθάνει κι επειδή οι γοργόνες έχουν μόνο μια ψυχή που δεν είναι αιώνια, όπως οι δικές μας, προσπαθεί απεγνωσμένα να τον κάνει να την αγαπήσει. Μα δεν μπορεί να του μιλήσει, κι έτσι εκείνος κάποια στιγμή παντρεύεται την πριγκίπισσα του μέρους όπου τον είχε αφήσει αναίσθητο η Γοργόνα, εκείνη που είχε αντικρίσει όταν άνοιξε τα μάτια του. Για να γλυτώσει από την τρομερή μοίρα της, οι αδερφές της Μικρής Γοργόνας της λένε πως αρκεί να σκοτώσει τον πρίγκιπα και θα ξαναγίνει γοργόνα. Εκείνη όμως δεν μπορεί να το κάνει αυτό και πέφτει στα κύματα όπου γίνεται αφρός της θάλασσας...


Η Ωραία Κοιμωμένη Αγάπη Έψαχνε, Βιασμό Πήρε...


  Το γιατί κοιμόταν τόσο βαθιά και για τόσο καιρό η Ωραία Κοιμωμένη δεν το γνωρίζω αλλά αυτό που ξέρω είναι πως αυτό που την ξύπνησε δεν ήταν το φιλί του πρίγκιπα της, αλλά το άγγιγμα των δίδυμων παιδιών της. Όσο κοιμόταν, την επισκέφτηκε ένας ξαναμμένος βασιλιάς και τη βίασε. Βέβαια η πριγκίπισσα ήταν άμαθη και νόμιζε πως αυτό ήταν αγάπη και τον αγάπησε κι αυτή. Κάποια στιγμή, ο Βασιλιάς επέστρεψε για να την πάρει μαζί του, μόνο που ο καλός και αξιαγάπητος βασιλιάς εκτός από βιαστής και παντρεμένος. Η κερατωμένη σύζυγος προσπάθησε να σκοτώσει, μαγειρέψει και ταΐσει τα δίδυμα στον βασιλιά και να κάψει την πριγκίπισσα στην πυρά, όμως αποτυχαίνει και το "ερωτευμένο" ζευγάρι παντρεύεται.


Η Χιονάτη, οι 7 Νάνοι και η καημένη η μαγισσούλα...


  Η ιστορία της "γλυκιάς" Χιονάτης είναι λίγο πολύ η ιστορία που γνωρίζουμε. Μια μικρή λεπτομέρεια που μπορεί να παραβλέφθηκε, είναι το ότι η Μάγισσα ζήτησε από τον κυνηγό που έστειλε να σκοτώσει τη Χιονάτη στο δάσος να της φέρει την καρδιά και το συκώτι της. Εκείνος μη μπορώντας να σκοτώσει την κοπελίτσα, της φέρνει την καρδιά και το συκώτι ενός αγριογούρουνου, που η βασίλισσα τρώει, πιστεύοντας φυσικά πως είναι τα ζωτικά όργανα της Χιονάτης. Όταν μαθαίνει πως η απόπειρα ήταν ένα φιάσκο, της κάνει δώρο ένα κτενάκι, που μόλις το βάζει στα μαλλιά της η Χιονάτη πέφτει λιπόθυμη. Οι νάνοι νομίζουν ότι πέθανε, όμως όταν βγάζουν το κτενάκι από τα μαλλιά της εκείνη συνέρχεται. Στην τρίτη απόπειρα δολοφονίας, η μάγισσα της δίνει το μήλο. Μια μπουκιά και η Χιονάτη πέφτει πάλι αναίσθητη. Οι νάνοι ήταν προετοιμασμένοι από την άλλη φορά για αυτό που συνέβη αλλά τότε έρχεται ο πρίγκιπας και ζητάει να πάρει τη νεκρή (κάτι πολύ περίεργο δηλαδή, εκτός αν είχε τίποτα καλούς γιατρούς, αλλιώς με τόση ανωμαλία σε καμιά νεκροφιλία πάει το μυαλό μου) και όπως τη φορτώνει με το φέρετρο στην άμαξα και ξεκινάει, η άμαξα πέφτει σε μια γούρνα και το μήλο βγαίνει από το στόμα της και η κοπέλα συνέρχεται. Λίγο πριν τελειώσει η ιστορία, έρχεται και η μεγάλη τιμωρία της κακιάς μάγισσας την οποία καλούν στο γάμο κι εκείνη πηγαίνει και η Χιονάτη με τον Πρίγκιπα παίρνουν την εκδίκησή τους, αναγκάζοντάς τη να φορέσει ένα ζευγάρι παπούτσια από καυτό σίδερο και να χορέψει μέχρι θανάτου.


Ο Βασιλιάς που ήθελε να παντρευτεί την κόρη του...


Η συγκεκριμένη ιστορία είναι σαν της Σταχτοπούτας μόνο με μία μικρή αιμομικτική διαφορά.

Η σύζυγος του βασιλιά πεθαίνει και ο βασιλιάς ορκίζεται ότι ποτέ δεν θα παντρευτεί ξανά εκτός αν βρει γυναίκα που να ταιριάζει απόλυτα στα ρούχα της νεκρής βασίλισσας του. Και; Τα ρούχα ταιριάζουν απόλυτα στην κόρη του! Έτσι, ο ίδιος επιμένει να την παντρευτεί. Δικαιολογημένα, η κόρη έχει ένα πρόβλημα με αυτό και προσπαθεί να βρει έναν τρόπο να αποφύγει το γάμο με τον μπαμπά. Λέει ότι δεν θα τον παντρευτεί μέχρι βρει έναν κορμό (μπαούλο) που κλειδώνει από έξω και μέσα και μπορεί να ταξιδεύει πάνω από στεριά και θάλασσα. Εκείνος τελικά το βρίσκει και της το παίρνει, αλλά η ίδια λέει ότι πρέπει να βεβαιωθεί ότι το σεντούκι λειτουργεί. Για να το αποδείξει, ο ίδιος την κλειδώνει μέσα στο μπαούλο και την πετάει στην θάλασσα. Το μπαούλο επιπλέει μέχρι να φτάσει σε μια άλλη ακτή. Έτσι, δραπετεύει από το να παντρευτεί τον πατέρα της, αλλά καταλήγει να εργάζεται ως λαντζέρισσα . Από εδώ ακολουθεί η ίδια ιστορία της Σταχτοπούτας. Συναντά έναν πρίγκιπα, αφήνει πίσω το παπούτσι της, ψάχνει να βρέι σε ποιόν ανήκει το γοβάκι , την βρίσκει και παντρεύονται. Τέλος.


Τα χαμένα παιδιά...


  Αυτό το γαλλικό παραμύθι ξεκινά ακριβώς όπως το παραμύθι Hansel & Gretel. Ένας αδελφός και αδελφή χάνονται στο δάσος και βρίσκονται παγιδευμένοι σε κλουβιά, περιμένοντας να φαγωθούνν. Μόνο που αυτός που θα του φάει δεν είναι μια κακιά μάγισσα, είναι ο διάβολος και η σύζυγός του. Ο διάβολος φτιάχνει μια βάση για να κόβεις ξύλα και λέει στην αδερφή να να κόψει τον αδερφό της και φεύγει για βόλτα. Τα αδέλφια ξεγελάνε την γυναίκα του και της λένε να τους κάνει μια επίδειξη πώς θα τοποθετηθεί ο αδερφός. Όταν το κάνει, τα αδέρφια την δένουν και της κόβουν τον λαιμό. Εν συνεχεία, κλέβουν όλα τα λεφτά του διαβόλου και φεύγουν.Ο διάβολος οργισμένος τους καταδιώκει αλλά πεθαίνει.


 

  Και αυτό ήταν. Ελπίζω να σας άρεσε το αφιέρωμα μου. Ανυπομονώ για όλα σας τα σχόλια. Τέλος, σήμερα δεν είναι μονάχα η μέρα μου μασκαρεβόμαστε, γελάμε και διασκεδάζουμε. Σήμερα ήταν και η ημέρα που η Λίλι και ο Τζέιμς Πότερ πέθαναν. Δύο ήρωες γεμάτοι ζωή και μέλλον θυσιάστηκαν για να σωθεί ο γιος τους, με το όνομα Χάρι Πότερ. Ένα όνομα που κάθε παιδί στον κόσμο ξέρει. HAPPY HALLOWEEN αλλά μην ξεχάσετε ποτέ γιατί... Τίποτα δεν είναι όπως φαίνεται.


"Και ζήσαν αυτοί καλά, κι εμείς καλύτερα..."
...ή μήπως όχι;


Μην ξεχάσετε να υποστηρίξετε την ιστοσελίδα μας
στο Facebook και στο YouTube.

Πηγή:  http://aliceinbookworld.blogspot.gr/2014/07/disney-VS-original-fairytales.html

Σχόλια

  1. Ολα ήταν κάπως ανατριχιαστικά. Ειδικά την ιστορία της ωραίας κοιμωμενης την ηξερα από το καλοκαίρι. Μου την ειπε ο κολλητός μου και ήμουν σε φάση OMG. Πάνω κατω όμως ήξερα τι είχε συμβεί πραγματικα σε όλα τα παραμύθια. Καταπληκτικό το αφιερωμα σου! <3 :D Με φώτισε σε κάτι λεπτομέρειες που δεν θυμόμουν. Είναι ωραίο πάντως να ξέρεις την αλήθεια. Είναι τρομακτικό και ταυτόχρονα γοητευτικό.
    Όλγα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητή Όλγα,
      Χαίρομαι που σου άρεσε ανάρτηση. <3 Και χαίρομαι που σε βοήθησε. <3 Και συμφωνώ απόλυτα στο ότι έχουν μια ιδιαίτερη γοητεία. :)

      Διαγραφή
  2. Και εγω τωρα αναρωτιεμαι γιατι πηρανε αυτες τις ιστοριες και τις κανανε ωραια παραμυθακια?Θυμαμαι οταν ημουν μικρη που τραγουδαγαμε στους περιπατους του σχολειου "ηταν ενα μικρο καραβι" και προσφατα εμαθα για την ασχημη ιστορια του τραγουδιου.Φιλια Χρυσακι μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητή spiridoula,
      Είναι απλό, γιατί τα παραμύθια τώρα πουλάνε. Τα αλλάζουν ανάλογα την εποχή. Είναι πολύ λογικό για εμένα αυτό που κάνουν. Την έμαθες ε; Όλα πιστεύω πως από "πίσω" τους κρύβουν μια άσχημη και θλιβερή ιστορία. Έτσι είναι και στην πραγματικότητα.

      Διαγραφή
  3. Οοο πολύ ενδιαφέρουσα ανάρτηση!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Φανταστικό άρθρο!! Πραγματικά υπέροχο!! Κάποια από αυτά δεν τα ήξερα!! <3

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητή Κλειώ Κ,
      Χαίρομαι απίστευτα που το βρήκες τόσο ενδιαφέρον. <3

      Διαγραφή
  5. Ήθελε να παντρευτεί την κόρη του???? Ίου! Ποιος ανώμαλος κάνει κάτι τέτοιο?????

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητή ΜΑΡΙΑ ΔΕΛΛΑΤΟΛΑ,
      ΝΑΙ!!! Και απάντηση είναι απλή: ΑΥΤΌΣ ΠΟΥ ΠΡΈΠΕΙ ΝΑ ΠΆΕΙ ΣΤΟ ΤΡΕΛΆΔΙΚΌ!!!

      Διαγραφή
  6. Απαντήσεις
    1. Αγαπητή Sofaki Pada,
      Χαίρομαι τότε πάρα πολύ που είδες αυτήν την ανάρτηση. <3

      Διαγραφή
  7. Nomizw pws telika pote dn ka8isame na to skeftoumai k paraminame sta legomena tis Disney!♡

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητή Sofaki Pada,
      Ακριβώς!!! Αυτό ακριβώς σκεπτόμουν όταν έκανα αυτήν την ανάρτηση. <3

      Διαγραφή
  8. Ευτυχώς που ήρθε η Disney και γέμισε μαγεία τα παιδικά μας χρόνια... :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Δημοφιλείς αναρτήσεις