"Απόκλιση" (Βιβλίο 1ο από 3α) Της Veronica RothΠερίληψη από το οπισθόφυλλο του βιβλίου:
Μία επιλογή
Καθορίζει τους φίλους σου

Μία επιλογή
Καθορίζει τα πιστεύω σου

Μία επιλογή
Καθορίζει πού θα αφοσιωθείς — για πάντα

Μία επιλογή
Μπορεί να σε μεταμορφώσειΣτο δυστοπικό Σικάγο της Μπίατρις Πράιορ, η κοινωνία χωρίζεται σε πέντε φατρίες, καθεμία από τις οποίες είναι αποκλειστικά αφιερωμένη στην καλλιέργεια μιας συγκεκριμένης αρετής – Ειλικρίνεια, Απάρνηση, Γενναιότητα, Ομόνοια και  Πολυμάθεια. Μία συγκεκριμένη μέρα κάθε χρόνο, όλοι όσοι έχουν συμπληρώσει το δέκατο έκτο έτος της ηλικίας τους, πρέπει να επιλέξουν τη φατρία στην οποία θα αφιερώσουν το υπόλοιπο της ζωής τους. Η Μπίατρις, πρέπει να αποφασίσει αν θα παραμείνει με την οικογένειά της ή αν θα διαλέξει αυτό που πραγματικά είναι – δεν μπορεί να έχει και τα δύο. Η επιλογή της θα καταπλήξει τους πάντες, ακόμη και την ίδια.
Κατά τη διάρκεια της ιδιαίτερα ανταγωνιστικής μύησης που ακολουθεί, η Μπίατρις αλλάζει το όνομά της σε Τρις, ενώ δυσκολεύεται να ξεχωρίσει ποιοι είναι πραγματικά οι φίλοι της – αλλά και πού ακριβώς θα μπορέσει να ταιριάξει στη ζωή που έχει επιλέξει, μια ρομαντική σχέση με ένα πότε σαγηνευτικό και πότε εξοργιστικό αγόρι. Όμως η Τρις έχει επίσης ένα μυστικό. Ένα μυστικό που κρύβει από όλους γιατί έχει προειδοποιηθεί ότι συνεπάγεται θάνατο. Και καθώς ανακαλύπτει μια διαμάχη που ολοένα μεγαλώνει και απειλεί να ξηλώσει τη φαινομενικά τέλεια κοινωνία, συγχρόνως μαθαίνει πως το μυστικό της μπορεί να τη βοηθήσει να σώσει αυτούς που αγαπά… ή να την καταστρέψει.  
Trailer για το βιβλίο: https://www.youtube.com/watch?v=tu5Erw-posgΛίγα λόγια για το βιβλίο:
Σε ένα μελλοντικό Σικάγο ...
Όλα είναι διαφορετικά ...
Εκεί ... δεν υπάρχει η πεποίθηση ότι για να είναι κάποιος ένας ολοκληρωμένος άνθρωπος πρέπει να έχει μια πλήρης προσωπικότητα . Δηλαδή ότι πρέπει να είναι έξυπνος , ανιδιοτελής , ειλικρινής , φιλικός με τους άλλους και τέλος γενναίος . 
Θα σας πω ένα πράγμα . Αυτά ... να τα ξεχάσετε . Σε αυτό το μέλλον ... τίποτα τέτοιο δεν ισχύει .
Στην μελλοντική κοινωνία του Σικάγου υπάρχουν πέντε φατριές . Υπάρχει η Πολυμάθεια , η Απάρνηση , η Ειλικρίνεια , η Ομόνοια και τέλος ... η Γενναιότητα . Η κάθε φατριά έχει να <<παίξει>> τον δικό της ρόλο στην διατήρηση της ειρήνης . Αυτός είναι κιόλας ο ρόλος της δημιουργίας των φατριών . Η νοοτροπία αυτού του συστήματος είναι η εξής : ο κάθε άνθρωπος είναι ένα και μοναδικό <<πράγμα>> . Μπορεί να ανήκει στην Πολυμάθεια , εκεί μπαίνουν οι άνθρωποι που έχουν κλίση προς την γνώση , στην μάθηση και στην φιλομάθεια . Μπορεί να ανήκει στην Απάρνηση , εκεί είναι οι άνθρωποι οι εξυπηρετικοί , που βοηθούν πρώτα όλους τους άλλους και μετά σκέφτονται τον εαυτό τους . Μπορεί να ανήκει στην Ειλικρίνεια , που εκεί λένε τα πράγματα ακριβώς όπως είναι . Χωρίς περιστροφές . Ξέρετε την έκφραση : η ειλικρίνεια σου με σκοτώνει ή πρώτα μιλάς και μετά σκέφτεσαι ??? Ακριβώς αυτό !!! Δεν νομίζω ότι θα μπορούσα να εξηγήσω καλύτερα την φατριά της Ειλικρίνειας . Μπορεί όμως να ανήκει στην Ομόνοια , εκεί όλοι είναι ευγενικοί και καλόκαρδοι μεταξύ τους . Εκεί πάντα είναι γαλήνια . Και τέλος , μπορεί να ανήκει στην Γενναιότητα . Αυτή είναι η αγαπημένη μου φατριά (παρόλο που αρέσει επίσης πάρα πολύ και η Πολυμάθεια θεωρώ πως η φατριά που μου αρέσει περισσότερο και που μου ταιριάζει είναι η Γενναιότητα) .
Υπάρχει όμως και ένας τύπος ανθρώπου που μπορεί να είναι κάτι παραπάνω από ένα μονάχα πράγμα . Αυτός ο τύπος ανθρώπου ονομάζεται ... Απόκλιση . Η Απόκλιση είναι ένας πολύπλοκος χαρακτήρας που μπορεί να συνδυάζει δυο και παραπάνω φατριές . Η ηρωίδα του βιβλίου , η Μπίατρις Πράιορ , είναι μια ... Απόκλιση . 
Η μοναδική μας ιστορία αρχίζει στα 16α γενέθλια της Μπίατρις . Εκείνη την ημέρα πρέπει να κάνει ένα τεστ που θα καθορίσει την ζωή της . Το τεστ προσομοίωσης . Εκεί θα αποδειχθεί σε ποια φατριά ανήκει . Τα αποτελέσματα του είναι ... μπερδεμένα . Αποδείχτηκε πως δεν μπορούσε να γίνει μέλος σε μία φατριά . Αλλά σε ... τρεις . Στην Απάρνηση , στην Πολυμάθεια και στην ... Γενναιότητα . Μέχρι την τελευταία στιγμή η Μπίατρις δεν ήξερε τι έπρεπε να διαλέξει . Ήταν ανάμεσα σε δυο επιλογές . Έπρεπε να επιλέξει ανάμεσα στην οικογένεια και ... στα θέλω της . Επέλεξε την ... Γενναιότητα . Επέλεξε αυτό που ήταν . Αυτό που την αντυπρωσόπευε . Περισσότερο τουλάχιστον . Σε αυτήν την καινούργια της ζωής η Μπίατρις προσπαθεί να ξεχάσει τα παλιά . Θέλει να κάνει μια καινούργια αρχή . Και θα αρχίσει αλλάζοντας το όνομα της . Θα το κάνει ... Τρίς .

Η Τρίς πιστεύει πως έκανε την σωστή επιλογή όταν επέλεξε την Γενναιότητα . Δεν ήξερε τι θα ακολουθήσει . Θα σας πω μονάχα αυτό . Η Τρίς θα ζήσει μια περιπέτεια που θα την βάλει σε κίνδυνο , θα την φέρει αντιμέτωπη με τους χειρότερους φόβους της (κυριολεκτικά , 100%) , θα την αναγκάσει να έρθει αντιμέτωπη με προδοσίες , πλεκτάνες , ψέματα , φιλίες , έρωτες και καλά κρυμμένα μυστικά που θα τα βγάλει στο φως . 

Προσωπική γνώμη: 

 


Τι να πω για την "Απόκλιση" ??? Πραγματικά δεν έχω λόγια . Δεν μπορώ καν να περιγράψω το πόσο πολύ λάτρεψα αυτό το βιβλίο !!! Είχα ακούσει πολύ καλές κριτικές αλλά πιστέψτε με … αυτό που αντίκρισα δεν πλησίαζε καν αυτό που περίμενα . Ήταν μακράν καλύτερο . Πραγματικά με μάγεψε , δεν μπορούσα να το αφήσω από τα χέρια μου και κατάφερα να το τελειώσω σε μία μόνο μέρα . Η "Απόκλιση" έγινε ένα από τα πολύ αγαπημένα μου βιβλία . Δώστε μια ευκαιρία σε αυτό το βιβλίο γιατί αξίζει τον κόπο . Δεν θα το μετανιώσετε !!! Αντίθετα … δεν νομίζω ότι υπάρχει αναγνώστης που να μην μπορέσει να αναγνωρίσει την αξία του . Είναι απλά … εκπληκτικό !!! Και θα σας πω και κάτι ακόμα ... θυμίζει τους  Αγώνες Πείνας !!! Η γραφή της Veroniva Roth πλησιάζει αυτήν της Souzan Collins !!! Και μάλιστα πιστεύω ότι η τριλογία Απόκλισης μπορεί να θεωρηθεί κάτι εξίσου καταπληκτική και μοναδική με την τριλογία των Αγώνων Πείνας !!! Ή και περισσότερο !!! Εσείς θα το κρίνετε αυτό !!! 

Λίγα λόγια για την ηρωίδα:
Μπίατρις Πράιορ:

 Έχω διαβάσει πολλά βιβλία , αλλά καμιά ηρωίδα δεν ήταν σαν την Τρις . Είναι μοναδική . Η Τρις μπορεί να φροντίσει τον εαυτό της , δεν φοβάται να πει αυτό που νιώθει , ξέρει τι θέλει και πολεμά για να το κερδίσει . Είναι, αναμφίβολα μια από τις αγαπημένες μου ηρωίδες . Δεν θέλει να δείχνει αδυναμία . Δεν θέλει οι άλλοι να την περνάνε για κατώτερη της . Και ούτε θέλει να την λυπούνται . Θέλει να αποδείξει πως όλοι κάνουν λάθος για εκείνη . Δηλαδή , μπορεί να είναι κοντούλα και πολύ λεπτή αλλά μπορεί να γίνει δυναμική , αυθόρμητη , γενναία , δυνατή , αποφασιστική , καλή και ίσως και λίγο τρελή . Τα υπόλοιπα θα πρέπει να τα μάθετε μόνοι σας !!! Και για να συμβεί αυτό πρέπει  να το διαβάσετε για να το ανακαλύψετε!!!

Σχόλια

 1. Τέλεια κριτικη!! Δεν το εχω διαβάσει το βιβλίο αλλα φαίνεται καλο. Βέβαια σπάνια διαβάζω φαντασία και δεν ξερω αν η σειρά θα μου αρέσει όμως σκέφτομαι να το παρω τελικά!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Αγαπητέ Ανώνυμε,
   Χαίρομαι πολύ που σου άρεσαν. <3 Αυτό εδώ είναι δυστοπία και αξίζει να διαβαστεί. Ελπίζω να σου αρέσει. <3

   Διαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Δημοφιλείς αναρτήσεις