Κριτική για την ταινία "Divergent - Οι Διαφορετικοί"





Ελληνική περίληψη της ταινίας:


Μακρινό μέλλον και η κοινωνία είναι χωρισμένη σε πέντε φατρίες. 
Η Τρις Πράιορ γνωρίζει πως αποτελεί μια ξεχωριστή, «αποκλίνουσα» περίπτωση, η οποία δεν μπορεί να κατηγοριοποιηθεί σε καμία από τις γνωστές φατρίες, βάση της ήδη υπάρχουσας ταξινόμησης.  Αποτελεί μια «Απόκλιση».


Ωστόσο, όταν η Τρις ανακαλύπτει μια καλά κρυμμένη συνωμοσία η οποία φέρνει στη φόρα ένα σχέδιο εξόντωσης όλων των «διαφορετικών», θα προσπαθήσει με όλη της τη δύναμη να ανακαλύψει οπωσδήποτε τι είναι αυτό που καθιστά τις «αποκλίσεις» τόσο επικίνδυνες, πριν να είναι πολύ αργά για το «είδος» της.


Divergent (2014)



Λίγα λόγια για την ταινία:


Σε ένα μελλοντικό Σικάγο ...
Όλα είναι διαφορετικά ...
Εκεί ... δεν υπάρχει η πεποίθηση ότι για να είναι κάποιος ένας ολοκληρωμένος άνθρωπος πρέπει να έχει μια πλήρης προσωπικότητα . Δηλαδή ότι πρέπει να είναι έξυπνος , ανιδιοτελής , ειλικρινής , φιλικός με τους άλλους και τέλος γενναίος.




Θα σας πω ένα πράγμα.
Αυτά ... να τα ξεχάσετε.
Σε αυτό το μέλλον ... τίποτα τέτοιο δεν ισχύει.


Στην μελλοντική κοινωνία του Σικάγου υπάρχουν πέντε φατριές. Υπάρχει η Πολυμάθεια, η Απάρνηση, η Ειλικρίνεια, η Ομόνοια και τέλος  η Γενναιότητα. Η κάθε φατριά έχει να "παίξει" τον δικό της ρόλο στην διατήρηση της ειρήνης. Αυτός είναι κιόλας ο ρόλος της δημιουργίας των φατριών. Η νοοτροπία αυτού του συστήματος είναι η εξής: ο κάθε άνθρωπος είναι ένα και μοναδικό "πράγμα". Μπορεί να ανήκει στην Πολυμάθεια, εκεί μπαίνουν οι άνθρωποι που έχουν κλίση προς την γνώση, στην μάθηση και στην φιλομάθεια. Μπορεί να ανήκει στην Απάρνηση, εκεί είναι οι άνθρωποι οι εξυπηρετικοί, που βοηθούν πρώτα όλους τους άλλους και μετά σκέφτονται τον εαυτό τους. Μπορεί να ανήκει στην Ειλικρίνεια , που εκεί λένε τα πράγματα ακριβώς όπως είναι. Χωρίς περιστροφές. Ξέρετε την έκφραση: η ειλικρίνεια σου με σκοτώνει ή πρώτα μιλάς και μετά σκέφτεσαι??? Ακριβώς αυτό!!! Δεν νομίζω ότι θα μπορούσα να εξηγήσω καλύτερα την φατριά της Ειλικρίνειας. Μπορεί όμως να ανήκει στην Ομόνοια, εκεί όλοι είναι ευγενικοί και καλόκαρδοι μεταξύ τους. Εκεί πάντα είναι γαλήνια. Και τέλος, μπορεί να ανήκει στην Γενναιότητα.




Υπάρχει όμως και ένας τύπος ανθρώπου που μπορεί να είναι κάτι παραπάνω από ένα μονάχα πράγμα. Αυτός ο τύπος ανθρώπου ονομάζεται ... Απόκλιση. Η Απόκλιση είναι ένας πολύπλοκος χαρακτήρας που μπορεί να συνδυάζει δυο και παραπάνω φατριές. Η ηρωίδα, η Μπίατρις Πράιορ, είναι μια Απόκλιση.




Η μοναδική μας ταινία αρχίζει στα 16α γενέθλια της Μπίατρις. Εκείνη την ημέρα πρέπει να κάνει ένα τεστ που θα καθορίσει την ζωή της. Το τεστ προσομοίωσης. Εκεί θα αποδειχθεί σε ποια φατριά ανήκει. Τα αποτελέσματα του είναι ... μπερδεμένα. Αποδείχτηκε πως δεν μπορούσε να γίνει μέλος σε μία φατριά. Αλλά σε ... τρεις . Στην Απάρνηση, στην Πολυμάθεια και στην Γενναιότητα. Μέχρι την τελευταία στιγμή η Μπίατρις δεν ήξερε τι έπρεπε να διαλέξει. Ήταν ανάμεσα σε δυο επιλογές. Έπρεπε να επιλέξει ανάμεσα στην οικογένεια και στα θέλω της. Επέλεξε την Γενναιότητα . Επέλεξε αυτό που ήταν . Αυτό που την αντυπρωσόπευε. Περισσότερο τουλάχιστον. Σε αυτήν την καινούργια της ζωής η Μπίατρις προσπαθεί να ξεχάσει τα παλιά. Θέλει να κάνει μια καινούργια αρχή.




Η Τρίς πιστεύει πως έκανε την σωστή επιλογή όταν επέλεξε την Γενναιότητα. Δεν ήξερε τι θα ακολουθήσει . Θα σας πω μονάχα αυτό. Η Τρίς θα ζήσει μια περιπέτεια που θα την βάλει σε κίνδυνο, θα την φέρει αντιμέτωπη με τους χειρότερους φόβους της, θα την αναγκάσει να έρθει αντιμέτωπη με προδοσίες, πλεκτάνες, ψέματα , φιλίες, έρωτες και καλά κρυμμένα μυστικά που θα τα βγάλει στο φως. 




Προσωπική γνώμη:


  Λοιπόν, η ταινία "Οι Διαφορετικοί" είναι ουσιαστικά το πρώτο μέρος της "Τριλογίας της Απόκλισης". Με άλλα λόγια ενσαρκώνει το πολυαγαπημένο μας βιβλίο στην μεγάλη οθόνη. Όταν το είδα πρώτη φορά παρέα με μια από κολλητές μου, ήμουν ενθουσιασμένη. Πάμε να δούμε αν ανταμείφθηκα ή όχι???


  Θα σας το πω μια και έξω για να μπορέσω να αναλύσω αργότερα το γιατί. Η ταινία ήταν απίθανη. Άπαιχτη. Καταπληκτική. Βρείτε τα ποιο ωραία επίθετα και απλά στολίστε αυτήν την ταινία. Γιατί πραγματικά το αξίζει.




  Οι ηθοποιοί ήταν επιλεγμένοι πολύ προσεκτικά και για αυτό ήταν όλοι εξαιρετικοί και είχαν γίνει ένα με τον ρόλο τους. Τα κοστούμια ήταν όπως ακριβώς τα φανταζόμουν. Οι χώροι που γύρισαν την ταινία μας ένταξε αμέσως στην πλοκή. Τα πλάνα ήταν φανταστικά και μου άρεσε που άλλαξαν ελάχιστα τα γεγονότα του βιβλίου.  Οι σκηνές της πάλης μάλιστα ήταν τόσο ρεαλιστικές, χωρίς εξωπραγματικά πράγματα και βλακείες. Ήταν αληθινές. Η ταινία επίσης αποδεικνύει, σε όσους δυστυχώς δεν διαβάζουν βιβλία,  ότι οι επιλογές μας μας κάνουν αυτό που ήμαστε. Αυτές μας διαμορφώνουν.




  Τώρα πάμε στους ηθοποιούς. Η Shailene Woodley σε αυτήν την ταινία ήταν εξαιρετική. Εκφραστική, ρεαλιστική, δυναμική… Έπαιξε καταπληκτικά τον ρόλο της σαν Τρις. Μπορούσα να δω μέχρι και την δύναμη και την γενναιότητα στα μάτια της στην ταινία. Δεν μπορούσα να σταματήσω να την κοιτάω γιατί ήταν απλά άπαιχτη. Και πιστέψτε με λίγα λέω για αυτά που είδα!!!




  Ο Theo James τώρα. Δεν θα μπορούσα να φανταστώ κάποιον καλύτερο στην θέση του Four. Πολλοί λένε πως ήταν φοβερός εξαιτίας του σώματος του. Εγώ ως απάντηση λέω: ΒΛΑΚΊΕΣ!!! Αυτό δεν είχε καμία σχέση απολύτως. Οι κινήσεις του, η σιγουριά του και η ορμητικότητα του ήταν οι λόγοι που τον θεωρούσα εγώ ιδανικό για τον ρόλο. Τα άλλα έρχονται σε δεύτερη μοίρα.




  Ως ζευγάρι στο γυαλί ταίριαζαν απόλυτα αυτοί οι δύο και αυτό έκανε την ταινία ακόμα ποιο απολαυστική!!!




  Εν κατακλείδι, αν αυτή η ταινία χρειαζόταν να βαθμολογηθεί θα έβαζα 10 με τόνο. Το λιγότερο. Ελπίζω να σας άρεσε η κριτική μου. Καλή νύχτα!!! 


To Trailer της ταινίας:




Η κριτική του βιβλίου: http://booksfrien.blogspot.gr/2014/07/1-3-veronica-roth.html




Σχόλια

  1. φοβερή κριτική χρυσα! χίλια μπράβο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. συμφωνω απολυτα μαζι σου ηταν απο της καλυτερες του 2014 και τωρα περιμενουμε με αγωνια τον μαρτιο που θα βγει η δευτερη ταινια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΑγαπητήEliza Callen,
      Χαίρομαι που συμφωνούμε!!! Και η αγωνία είναι κάτι πολύ λίγο σε σχέση με αυτό που νιώθουμε!!! <3 <3 <3

      Διαγραφή
  3. ειναι φοβερη ταινια και το καλυτερο:
    δεν διαφερει σχεδον καθολου απο το βιβλιο! Εκτος απο το οτι λειπει ο Uriah.
    Αυτο δεν το συγχωρω με τιποτα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγηαπητή Foxface,
      Ακριβώς!!! Χαίρομαι που συμφωνούμε!!! Και όντως το ότι λείπει αυτός ο φανταστικός χαρακτήρας είναι ασυγχώρητο...

      Διαγραφή
  4. Θεϊκή!!! Λάτρεψα όλη την τριλογία και κρέμομουν απο κάθε λεπτομέρεια!! Περιμένω τρέλα για τη δεύτερη ταινια!! Μπράβο χρυσα πάλι τα κατάφερες!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητή Angie Perou,
      Χαίρομαι που "πάλι" τα κατάφερα και όλοι περιμένουμε σαν τρελοί την δεύτερη ταινία!!! <3

      Διαγραφή
  5. Ταινιάρα και φοβερή κριτική χρυσανθη! Συνέχισε έτσι!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ο ουραια (δεν ξέρω ακριβώς το όνομα)δεν υπάρχει σε καμία ταινεία ....τέλος πάντον ελπίζω στο 3ο μέρος να αλλάξουν το τέλος....θέλω την τρις ζωντανή :( Τέλος πάντον , η ξαδερφή μου θέλει να το δει στο ιντερνετ μάζι μου αλλα τεσπα έχει πολύ αίμαι κλπ ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητέ Ανώνυμε,
      Δυστυχώς ναι, δεν παίζει και είναι πολύ κρίμα. :(
      Και δεν νομίζω πως η ξαδέλφη σου θα έχει πρόβλημα. Η ταινία δεν έχει κάτι το ακατάλληλο θεωρώ. <3

      Διαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Δημοφιλείς αναρτήσεις