"The Perks of Being a Wallflower - Τα πλεονεκτήματα του να είσαι στο περιθώριο" του Stephen Chbosky



Περίληψη από το οπισθόφυλλο του βιβλίου:

Charlie is a freshman.

And while he's not the biggest geek in the school, he is by no means popular. Shy, introspective, intelligent beyond his years yet socially awkward, he is a wallflower, caught between trying to live his life and trying to run from it.

Charlie is attempting to navigate his way through uncharted territory: the world of first dates and mix tapes, family dramas and new friends; the world of sex, drugs, and The Rocky Horror Picture Show, when all one requires is that perfect song on that perfect drive to feel infinite. But he can't stay on the sideline forever. Standing on the fringes of life offers a unique perspective. But there comes a time to see what it looks like from the dance floor.

The Perks of Being a Wallflower is a deeply affecting coming-of-age story that will spirit you back to those wild and poignant roller-coaster days known as growing up.


Λίγα λόγια από εμένα:

  Ο ευφυής και σκεπτικός 15χρονος Charlie είναι ένας νέος μαθητής, σε ένα νέο σχολείο και θέλει να αφήσει το παρελθόν του πίσω του.  Προσπαθεί να προσαρμοστεί στο λύκειο και καταλήγει μέλος μιας παρέας τελειοφοίτων, ανάμεσα στους οποίους είναι ο πνευματώδης και γεμάτος αυτοπεποίθηση Patrick, καθώς και η όμορφη Sam. Δυο αδέλφια γεμάτα ζωντάνια. Οι νέοι του φίλοι τον ενθαρρύνουν να βγει από το καβούκι του και τον εισαγάγουν στην μουσική, στον κινηματογράφο, στο "The Rocky Horror Picture Show" και, τελικά, στον έρωτα. Τι θα συμβεί όμως όταν τα πράγματα αρχίσουν να περιπλέκονται;



Προσωπική γνώμη:


  Αυτό το βιβλίο... Απλά δεν έχω λόγια. Τόσο μικρό αλλά γεμάτο με τόσα συναισθήματα. Το "The Perks of Being a Wallflower" είναι ένα από τα βιβλία που αξίζουν να διαβαστούν. Ήταν πραγματικά καταπληκτικό. Μπορεί να μην μου αρέσουν ιδιαίτερα τα βιβλία που είναι γραμμένα σε γράμματα αλλά αυτό ήταν το κάτι άλλο. Πραγματικά το λάτρεψα και ελπίζω όσοι διαβάζουν αυτό το review να νιώθουν ή να αισθανθούν το ίδιο.


  Η γραφή του Stephen Chbοsky ήταν πραγματικά το κάτι άλλο. Τόσο υπέροχες στιγμές με τόσα αξέχαστα λόγια και με μηνύματα που σε βάζουν σε σκέψεις. Υπάρχουν βιβλία που τα διαβάζεις και σου αρέσουν αλλά τα ξεπερνάς, υπάρχουν όμως και τα βιβλία που σε αγγίζουν, τα εκτιμάς και τα αγαπάς βαθιά. Και αυτό το βιβλίο σίγουρα είναι ένα από αυτά. Το "The Perks of Being a Wallfower" αν και είναι μικρό, αν σε κερδίσει τότε δεν μπορεί να μην το αγαπήσεις.


  Μπορεί να είμαι μικρή σε ηλικία, αλλά έχω διαβάσει πολλά βιβλία. Και σπάνια πλέον με αγγίζει κάτι τόσο πολύ. Γιατί αυτό το βιβλίο έχει πράγματα να σου δώσει. Μπορεί να μην διαβάζουμε μέσα από αυτό για έναν εξωπραγματικό κόσμο, γεμάτο κακούς, δαίμονες και μάγους, αλλά έπρεπε να αντιμετωπίσουμε κάτι πολύ ποιο "τρομαχτικό" και αληθινό. Το λύκειο. Αντικρίσαμε τραμπούκους, δημοφιλείς και την ανάγκη των ανθρώπων να ταιριάξουν μέσα σε ένα σύνολο ατόμων. Το βιβλίο αυτό όμως αποδεικνύει πως υπάρχουν καλοί άνθρωποι αρκεί να ξέρεις που να κοιτάξεις. Και όταν τους βρεις, να είσαι ο εαυτός σου. Γιατί αυτό μετράει στο τέλος.


  Κεντρικός ήρωας της ιστορίας είναι ο πανέξυπνος Charlie, ένα αγόρι που μόλις ξεκινάει το Λύκειο έχοντας να αντιμετωπίσει, όχι μόνο την νέα του περίπλοκη καθημερινότητα ως το νέο παιδί αλλά και τον θάνατο ενός πολύ αγαπημένου του προσώπου, που μπορεί να έφυγε πριν αρκετά χρόνια, που όμως όλο "ξεπηδάει" στο παρόν του. Αυτές οι βαθιά θαμμένες αναμνήσεις του τον οδηγούν στην απελπισία και πολλές φορές στην παράνοια. Λοιπόν, αυτός ο χαρακτήρας ήταν υπέροχος. Κάποιοι συγγραφείς κάνουν τους κεντρικούς τους ήρωες πολύ μαλθακούς και υπερβολικά, έως ψεύτικο σημείο, γλυκούς. Ο Stephen Chbosky έκανε τον Charlie τέλειο. Ευγενικό αλλά με άποψη, θαρραλέο αλλά με όρια, ονειροπόλο αλλά με στόχους και δυνατό στις δυσκολίες και στα εμπόδια που βάζει η ζωή. Τον αγαπώ για αυτό που είναι και γιατί δεν προσπάθησε να γίνει κάτι που δεν είναι.


  Η Sam; Γενναία, δυνατή, με χιούμορ και φιλοδοξίες. Χαμογελαστή ακόμα και όταν όλα είναι μαύρα. Γλυκιά αλλά και περιπετειώδης. Αυτή και ο ετεροθαλής αδελφός της, ο Patrick, μαθαίνουν στον ήρωα μας τι σημαίνει να ζεις τις στιγμές και να χαμογελάς στο άγνωστο αύριο. Ήταν και οι δυο φοβερά καλογραμμένοι. Τους λάτρεψα γιατί και οι δυο υποστήριζαν αυτά που πίστευαν και επειδή έβλεπαν την θετική πλευρά της ζωής. Μακάρι να ήταν περισσότεροι έτσι.


  My dear friend, το βιβλίο αυτό μου έδειξε και κάτι άλλο. Κάτι ανεκτίμητο. Τώρα είμαι δεκαπέντε χρονών, ή τουλάχιστον θα γίνω σε τρις μέρες. Σε λίγα χρόνια όμως θα το έχω ξεχάσει αυτό το συναίσθημα. Οι αναμνήσεις που δημιουργούμε μας κάνουν αυτό που είμαστε. Οι αναμνήσεις μας κάνουν αν θυμόμαστε στιγμές και συναισθήματα που αλλιώς θα φθειρόντουσαν στον χρόνο. Χάρις αυτές, we are infinite. Και αυτή ήταν η κριτική μου. Ελπίζω να σας άρεσε. Ανυπομονώ για τα σχόλια σας.



Το trailer της ταινίας:


Σχόλια

  1. Ναι ειναι πολυυυ ωραιο!!! εγω εχω δει μονο την ταινια και αν στην αρχη ηταν λιγο περιεργο (πολυ ρεαλιστικο απο αυτα που εχουμε συνηθισει στις ταινιες), δεν μετανιωσα που το ειδα ουτε στο ελαχιστο!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητή κλειω αλιφιερη,
      Χαίρομαι που σου άρεσε τόσο η ταινία. Σου προτείνω ανεπιφύλακτα και το βιβλίο. Πιστεύω πως θα σου αρέσει το βιβλίο ακόμα περισσότερο. <3

      Διαγραφή
  2. Φοβερή κριτική Χρύσα!!!
    Γράφεις ΤΕΛΕΙΑ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητή Efthymia Liagka,
      Σε ευχαριστώ πολύ. <3 Χαίρομαι πολύ που σου άρεσε τόσο και εκτιμώ πολύ τα καλά σου λόγια. <3

      Διαγραφή
  3. Ρεεεεε έχεις διαβάσει του κόσμου τα βιβλία και γράφεις το "Είμαστε" με "η"!!!Μου βγήκαν τα μάτια!!
    Η κριτική σου με συνεπήρε και αυτό το βιβλίο μόλις προστέθηκε στην κορυφή της λίστας μου!!!Μόλις το διαβάσω θα χαρώ πολύ να συζητήσουμε πάνω σε μερικά σημεία του, γιατί έχω μερικά ερωτηματικά από την ταινία.Ελπίζω, το βιβλίο, να είναι καλύτερο γιατί η ταινία δεν με ενθουσίασε, παρόλο της καταπληκτικές ερμηνείες!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητή Αγγελική Selenator,
      Τα κάνω αυτά τα λάθη η αλήθεια να λέγεται που και που μιας και έχω θεματάκι με την ορθογραφία αλλά που το είδες το ήμαστε με "ει"??? Το κοίταξα το κείμενο και είδα μόνο ένα ήμαστε και ήταν με "η". Μπορείς να μου πεις που το είδες για να το αλλάξω??? :) Ναι, η ταινία δεν μας τα έδειξε πολύ καθαρά. Στο βιβλίο πιστεύω πως όντως λύνονται αρκετές απορίες. Ελπίζω να σου αρέσει το βιβλίο. <3

      Διαγραφή
    2. Χρυσα νομιζω οτι η κοπελια εννοει οτι το ειμαστε γραφεται με "ει" και οχι με "η"....παντως υπεροχη κριτικη...με επεισες να διαβασω το βιβλιο το συντομοτερο δυνατο

      Διαγραφή
    3. Βασικα βλεπω οτι το διορθωσες οποτε χιλια συγγνωμη...

      Διαγραφή
    4. Αγαπητέ Ανώνυμε, (μήνυμα 1 και 2)
      Ναι... Το άλλαξα μόλις κατάλαβα που ήταν το λάθος. Τα κάνω κατά λάθος αυτά που και που. :( Χαίρομαι πολύ που σου άρεσε η κριτική μου. <3 Ελπίζω να σου αρέσει. Και δεν πειράζει. ;)

      Διαγραφή
  4. Φοβερη κριτικη απο τα αγαπημενα μου βιβλια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητέ Ανώνυμε,
      Σε ευχαριστώ πολύ. Χαίρομαι πολύ που σου αρέσει και εσένα το βιβλίο αλλά και η κριτική μου. <3

      Διαγραφή
  5. Αφού σ'άρεσε αυτό, τότε σίγουρα θα σ'αρέσει και το Love Letters to the Dead. (Δυστυχώς δεν το βλέπω να μεταφράζεται σύντομα.)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητή overtheplace,
      Αυτό το βιβλίο το έχω και ελπίζω να το διαβάσω σύντομα. Μακάρι να μου αρέσει. <3 Ναι, ούτε εγώ το βλέπω στον ορίζοντα να μεταφράζεται. :(

      Διαγραφή
  6. Εκπληκτικη κριτικη! Ανυπομονω να το διαβασω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητέ Ανώνυμε,
      Χαίρομαι πάρα πολύ που σου αρέσει και ελπίζω να βρεις το βιβλίο τόσο υπέροχο όσο το βρήκα και εγώ. <3

      Διαγραφή
  7. Έχω δει την ταινία αλλά δν έχω διαβάσει ακόμα το βιβλίο κ έχω κάτι ερωτησεις. Τελικά τι παίζει με την θεία του Τσάρλι ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Δημοφιλείς αναρτήσεις