"Το καλοκαίρι που ξύπνησα όμορφη - Χωρίς εσένα δεν υπάρει καλοκαίρι" (Βιβλίο 2ο από 3α) της Jenny Han



Περίληψη από το οπισθόφυλλο του βιβλίου:

Ύστερα από τη σύντομη σχέση της με τον Κόνραντ που έσβησε τον χειμώνα, η Μπέλι είναι αποφασισμένη να μην πάει φέτος το καλοκαίρι στην παραλία του Κάζινς. Η κολλητή της, η Τέιλορ, έχει πολλά σχέδια για κείνη -πάρτι, ηλιοθεραπεία δίπλα στην πισίνα και νέα αγόρια. Όταν όμως ο Τζερεμάιατηλεφωνεί και της λέει πως ο Κόνραντ εξαφανίστηκε, όλοι οι δρόμοι οδηγούν και πάλι στο σπίτι του καλοκαιριού.
Η Μπέλι, ο Τζερεμάια και ο Κόνραντ θα ξαναβρεθούν μόνοι, και όλες οι μνήμες και τα συναισθήματα τόσων καλοκαιριών θα βγουν στην επιφάνεια. Σύνθετες και εύθραυστες, οι σχέσεις της Μπέλι με τα δυο αγόρια θα δοκιμαστούν για μια ακόμα φορά, καθώς από τη μία προσπαθεί να λήξει τη σχέση της με τον Κόνραντ κι από την άλλη να χτίσει μια νέα, ρομαντική αρχή με τον Τζερεμάια. Αυτό το καλοκαίρι δεν θα είναι καθόλου εύκολο για κανέναν από τους τρεις...


 Λίγα λόγια από εμένα:

  Η Μπέλι, για πρώτη φορά απ' όσο μπορεί και θυμάται τον εαυτό της, δεν βρίσκεται στο εξοχικό σπίτι του Κάζινς, συντροφιά με τον αδερφό της, τη μητέρα της, τη Σουζάνα και τους γιους της. Αυτό το καλοκαίρι, δεν είναι σαν τα άλλα. Γιατί αυτό το καλοκαίρι, η Σουζάνα, δεν είναι πια μαζί τους, αφού ο καρκίνος τη νίκησε και η ζωή όλων άλλαξε και δεν θα είναι ποτέ ξανά η ίδια. Μέχρι τη στιγμή που οι καταστάσεις τα φέρνουν έτσι ώστε ο Τζερεμάια, αναγκάζεται να ζητήσει την βοήθεια της Μπέλι,προκειμένου να πείσουν τον Κόνραντ να επιστρέψει στο πανεπιστήμιο και να δώσει τις εξετάσεις του, από το παραλιακό σπίτι του Κάζινς. Οι τρεις τους, επιστρέφουν στο σπίτι που τόσο αγαπάνε, αλλά που είναι παράλληλα γεμάτο με περισσότερες αναμνήσεις απ' όσες μπορούν ν' αντέξουν. Όμως, πλέον, δεν είναι πια παιδιά και πρέπει να πάρουν ορισμένες αποφάσεις οι οποίες και θα καθορίσουν το μέλλον τους.


Προσωπική γνώμη:

  Η ιστορία μας με πρωταγωνίστρια την Μπέλι συνεχίζεται. Το προηγούμενο καλοκαίρι μπορεί να τελείωσε αλλά όχι το μέλλον των ηρώων. Η Jenny Han συνεχίζει ακριβώς στο ίδιο μήκος κύματος την ιστορία των μας και στο δεύτερο βιβλίο της σειράς. Έτσι βλέπουμε την Μπέλι να έχει μεγαλώσει και ωριμάσει πια μέσα από διάφορες καταστάσεις ενώ η προσοχή μας στρέφεται εξίσου το ίδιο πάνω στα δύο αγόρια, τον Κόνραντ και τον Τζερεμάια. Η γλυκιά καλοκαιρινή ατμόσφαιρα μένει αυτήν την φορά όμως πασπαλισμένη με την θλίψη του χαμού της Σουζάνα.


  Στο δεύτερο αυτό μέρος της τριλογίας η συγγραφέας εμβαθύνει περισσότερο στα συναισθήματα των ηρώων και μάλιστα μας παρουσιάζει σε μερικά σημεία και την προοπτική του Τζερεμάια πέρα από της Μπέλι. Νομίζω πως έκανε πολύ καλή δουλεία στο να σκιαγραφήσει την ψυχοσύνθεση όλων των χαρακτήρων και να καταγράψει τον πόνο και τη θλίψη που δημιουργεί η απώλεια ενός ανθρώπου που αγαπάς τόσο. Γι' αυτό και όλη η συμπεριφορά τους αλλά και τα λάθη που κάνουν είναι πλήρως κατανοητά.


  Η περίπλοκη σχέση της Μπέλι και του Κόνραντ περνάει από πολλά στάδια και είναι τόσο μπερδεμένη που κανείς δεν μπορεί να καταλάβει που θα καταλήξει όλο αυτό. Και οι δύο φέρονται τόσο εγωιστικά και κάνουν ένα σωρό λάθη και όμως κανείς δεν μπορεί να τους κατηγορήσει με όλα αυτά που καλούνται να αντιμετωπίσουν. Είναι δυο άτομα που περνάνε την εφηβεία όσο ποιο φυσιολογικά γίνεται, δεδομένο των συνθηκών.


  Προσωπικά, δεν μπόρεσα να αντιπαθήσω ούτε την Μπέλι με την σχετικά ανώριμη συμπεριφορά της ούτε τον Κόνραντ με τον αλαζονικό και απότομο τρόπο του. Αυτός που ίσως με παρεξένεψε σε ορισμένα σημεία ήταν ο Τζερεμάια, ο οποίος παρόλο που είναι αρκετά ποιο ευαίσθητος και καλόκαρδος, ο τρόπος που έπραξε ήταν περισσότερο αποτέλεσμα της ζήλιας και της ανασφάλειας του παρά της στεναχώριας του. Προσωπικά, ο Τζερεμάια δεν με έπεισε ότι τρέφει αληθινά αισθήματα για την Μπέλι νομίζω πως απλώς θέλει να αποδειχθεί καλύτερος από τον αδερφό του. Επειδή έχω αδέλφια και ξέρω από πρώτο χέρι το τι γίνεται, αυτό μου φαίνεται το ποιο πιθανό, δυστυχώς.


  Το "Χωρίς εσένα δεν υπάρχει καλοκαίρι" είναι ένα καλοκαιρινό, πολύ τρυφερό βιβλίο, γεμάτο συναισθήματα και δυνατές στιγμές και νοήματα. Καθώς εξελίσσεται η ιστορία βλέπουμε την Μπέλι, τον Κόνραντ και τον Τζερεμάια να ωριμάζουν με διαφορετικό τρόπο ο καθένας, προσπαθώντας να αντεπεξέλθουν με τη σκληρή πραγματικότητα, όπως και κάθε άλλος έφηβος. Είναι μια ανθρώπινη ιστορία ενηλικίωσης με την όποια ο καθένας μπορεί να ταυτιστεί και να βρει κομμάτια του εαυτού του μέσα από αυτήν. Τα βιβλία της Jenny Han, θα μπορούσαν να ήταν κομμάτια μιας αληθινής ζωής.

 

  Τέλος, δεν νομίζω πως το "Χωρίς εσένα δεν υπάρχει καλοκαίρι" είναι καλύτερο από το "Το καλοκαίρι που ξύπνησα όμορφη. Πιστεύω πως μου άρεσαν ακριβώς το ίδιο. Ήταν και τα δύο καλογραμμένα και πολύ ευχάριστα αλλά είχαν και πραγματάκια που δεν μου άρεσαν τόσο. Ελπίζω να ευχαριστηθήκατε αυτήν την κριτική μου. Συμφωνείτε με αυτό το review ή έχετε διαφορετικές απόψεις. Ανυπομονώ για τα σχόλια σας και να θυμάστε, η κριτική μου για το τελευταίο βιβλίο της σειράς, με τίτλο "Θα έχουμε πάντα το δικό μας καλοκαίρι".


Σχόλια

  1. Εγω το βρήκα πολυ ποιο ωραίο απο το πρώτο. Είχε πολυ πόθο ενδιαφέρουσα πλοκή και βλέπαμε και πράγματα απο την πλευρά του τζερεμαια. Τελειότητα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητέ Ανώνυμε,
      Χαίρομαι πολύ που σου άρεσε τόσο το βιβλίο.<3

      Διαγραφή
  2. TELEIA KRITHKH!!!!!
    JEREIS POY MPORV NA TO DIABASV ONLINE???????
    EYXARISTV!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητέ Ανώνυμε,
      Χαίρομαι πολύ που σου άρεσε. <3
      Μπορείς να το διαβάσεις εδώ: http://www.bestfreenovels.net/book/3880.html
      Παρακαλώ. <3

      Διαγραφή
    2. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ!!!!
      ΤΟ ΤΡΙΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΚΕΙ??
      ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΤΟ ΒΡΕΙΣΚΩ!!!!!!!!
      1000 ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ!!!!!!!
      ΑΑΑ!!!!! ΤΕΛΕΙΟ ΦΟΝΤΟ ΠΡΟΦΙΛ....ΚΤΛ.
      ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ!!!!

      Διαγραφή
    3. Αγαπητέ Ανώνυμε,
      Ορίστε: http://www.5novels.com/book2/u5983.html Και σε ευχαριστώ πολύ. <3 Επίσης!!! <3

      Διαγραφή
  3. πολλη ωραια σειρα!!!!!
    απο τις αγαπημενες μου.......

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Δημοφιλείς αναρτήσεις