"Ανακαλύπτοντας την Αμέλια" της Kimberly McCreight



Περίληψη από το οπισθόφυλλο του βιβλίου:

Όταν η Κέιτ, ανύπαντρη μητέρα και συνέταιρος σε μια μεγάλη νομική εταιρεία, δέχεται ένα επείγον τηλεφώνημα που την καλεί στο αποκλειστικό ιδιωτικό σχολείο της κόρης της, αδυνατεί να το πιστέψει. Η Αμέλια έχει αποβληθεί για αντιγραφή, κάτι τελείως αντίθετο με το χαρακτήρα της κόρης της που ήταν πάντα καλή μαθήτρια και ακόμα καλύτερο παιδί.
Η Κέιτ πηγαίνει βιαστικά στο Γκρέις Χολ αλλά αυτό που την περιμένει εκεί είναι κάτι απολύτως αδιανότητο.
Η κόρη της, Αμέλια, είναι νεκρή.
Απελπισμένη που πιάστηκε να αντιγράφει, η Αμέλια πήδηξε από την ταράτσα του σχολείου διαπράττοντας μια παρορμητική αυτοκτονία. Αυτό τουλάχιστον λένε στην Κέιτ το σχολείο και η αστυνομία. Σοκαρισμένη και παραδομένη στη θλίψη της, η Κέιτ προσπαθεί να δεχθεί αυτά τα νέα που ξεσκίζουν τη ζωή και την καρδιά της. Μέχρι που λαμβάνει ένα ανώνυμο μήνυμα:
Η Αμέλια δεν αυτοκτόνησε.
Τη στιγμή που βλέπει το μήνυμα, η Κέιτ ξέρει μέσα της ότι είναι αλήθεια. Προφανώς η Αμέλια είχε μυστικά και μια ζωή για την οποία η Κέιτ δεν γνώριζε τίποτα. Διαλυμένη από τύψεις, η Κέιτ είναι αποφασισμένη να ανακαλύψει ποια ήταν αυτά τα μυστικά και ποιος θα μπορούσε να μισεί τόσο πολύ την κόρη της ώστε να τη σκοτώσει. Αρχίζει να ψάχνει τα e-mail, τα γραπτά μηνύματα, το λογαριασμό στο facebook της Αμέλια, ενώνοντας το παζλ των τελευταίων, δύσκολων ημερών της ζωής της κόρης της.


Λίγα λόγια από εμένα:

  Η Κέιτ είναι μια ανύπαντρη γυναίκα που προσπαθεί να βρει τις ισορροπίες στην ζωή της, ενώ ταυτόχρονα προσπαθεί να είναι μια καλή μητέρα για την 15άχρονη κόρη της, με το όνομα Αμέλια. Η Αμέλια πάντα ήταν υπόδειγμα παιδιού και μαθήτριας. Τι θα συμβεί όμως ήταν μια μέρα λάβει μια κλήση από το σχολείο της κόρης της, που την ενημερώνουν πως η Αμέλια αντέγραψε και αποβλήθηκε από το σχολείο; Το σοκ μάλιστα συνεχίζεται όταν φτάνει σπίτι της και λαμβάνει ένα μήνυμα στο κινητό της που λέει πως η Αμέλια πήδηξε από την ταράτσ του σχολείου της. Τότε είναι η στιγμή που η Κέιτ αρχίζει να ανακαλύπτει το τι ζούσε, το ποια ήταν πραγματικά η κόρη της και το πως την επηρέασαν οι άνθρωποι και συνθήκες στο αριστοκρατικό της σχολείο.


Προσωπική γνώμη:

  Η αλήθεια είναι πως πήρα αυτό το καλοκαίρι το "Ανακαλύπτοντας την Αμέλια" με μεγάλο δισταγμό. Και αυτός είναι μάλιστα και ο λόγος γιατί έκανα αρκετούς μήνες να το διαβάσω. Δεν ήξερα τι να περιμένω, παρόλο που είχα διαβάσει κάποιες πραγματικά καλές κριτικές. Εξεπλάγην ευχάριστα όταν ανακάλυψα πως τελικά ήταν ένα πολύ καλό βιβλίο, καλογραμμένο και γεμάτο μεγάλες αλήθειες. Αν έπρεπε να το βαθμολογήσω θα του έβαζα γύρω στο τεσσεράμισι στα πέντε.



  Μπορεί να ήταν το πρώτο βιβλίο της συγγραφέας αλλά της αξίζουν χίλια συγχαρητήρια που έγραψε ένα τόσο ωραία δομημένο και γραμμένο βιβλίο. Μου άρεσε πάρα πολύ που η συγγραφέας έκανε μπρος, πίσω. Που βλέπαμε τις αντιδράσεις και τον πόνο της μητέρας, αλλά και την δύσκολη ψυχολογική κατάσταση στην οποία είχε βρεθεί η κόρη. Μπορούσαμε έτσι να αντιμετωπίσουμε και να κρίνουμε και τις δυο πλευρές. Το παρόν και το μέλλον.

tumblr_m1obtw1i6a1r3pp0ho1_500_large

  Ήταν πολύ ενδιαφέρον που διαβάσαμε για μια ζωή που ζουν δεκάδες παιδιά και οικογένειες. Το πως μπορεί η ζωή να τα φέρει άνω κάτω, να έρθουν δύσκολες στιγμές, αλλά πρέπει να θυμόμαστε τα θετικά και να κρατάμε στην μνήμη μας το ποιοι ήταν πραγματικά αυτοί που έμειναν πίσω. Αυτή είναι μια ιστορία που δεν αποτελεί αποκύημα φαντασίας της συγγραφέας, αλλά μια καθημερινότητα που αντικρίζουμε κάθε μέρα.


  Το ηθικό δίδαγμα της όλης ιστορίας ήταν είναι ότι πρέπει να υπάρχει εμπιστοσύνη από τα παιδιά και από τους γονείς. Γιατί δεν κρύβουν μόνο οι έφηβοι σκοτεινά μυστικά που δεν θέλουν να βγουν στο φως. Η Αμέλια μπορεί να "πήδηξε" αλλά δεν ήταν κάτι που συνέβη από μόνο ένα γεγονός. Υπήρξαν πολλά πράγματα που συνέβαλαν σε αυτό το αποτέλεσμα. Και μάλιστα, μπορούσε να μην είχε συμβεί τίποτα, αν υπήρχε η ειλικρίνεια που λείπει πλέον όχι μόνο τις σχέσεις της ζωής μας, αλλά και γενικότερα από τον κόσμο μας.


  Αυτό είναι ένα από τα βιβλία που θα συγκινήσει μητέρες και που θα ανοίξει τα μάτια σε πολλούς εφήβους που νομίζουν ότι κανείς δεν τους καταλαβαίνει. Άρα, η συμβουλή μου είναι πως πρέπει ο καθένας να το διαβάσει. Και ψάχνετε για ένα μυθιστόρημα που θα σας αφήσει άφωνους στο τέλος; Βρήκατε το βιβλίο σας. Ελπίζω να σας άρεσε η κριτική μου. Αν το έχετε διαβάσει ανυπομονώ για τα σχόλια σας. Αν σας κίνησε το ενδιαφέρον, και πάλι ανυπομονώ την γνώμη σας.


Σχόλια

  1. Μου αρεσε παρα πολυ αυτο το βιβλιο! Και γω το ειχα αρκετο καιρο πριν το διαβασω αλλα δεν απογοητευτηκα σιγουρα. Σε καποια σημεια πιστευω οτι ηταν ισως λιγο υπερβολικο αλλα κατα τ αλλα συμφωνω απολυτα μαζι σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητέ Ανώνυμε,
      Είναι όντως λίγο υπερβολικό σε μερικά σημεία αλλά τι να κάνουμε. Χαίρομαι που άρεσε και σε εσένα. <3

      Διαγραφή
  2. Πολύ όμορφη κριτική, και οι εικόνες ταιριάζουν με το περιεχόμενο! Το ''Ανακαλύπτοντας την Αμέλια'' είναι από τα αγαπημένα μου βιβλία. Πραγματικά με άγγιξε, με έκανε να αναθεωρήσω λίγο την καθημερινότητά μου και, στο τέλος, με άφησε με ένα σωρό what if. Νομίζω πως είναι ένα βιβλίο που πρέπει να διαβαστεί από όλους, για να γίνει κατανοητή η αξία της ειλικρίνειας και της σπουδαιότητα του να μοιραζόμαστε τις σκέψεις και τα συναισθήματά μας με τους κοντινούς μας ανθρώπους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητή Amy Somers,
      Χαίρομαι που σου αρεσε η κριτική και οι εικόνες. <3 Είναι ένα σπουδαίο βιβλίο που όντως θα έπρεπε να διαβάζεται από όσους περισσότερους εφήβους γίνεται, αλλά και από γονείς.

      Διαγραφή
  3. Έχει βγει σε ταινία? Φαίνεται πολύ ενδιαφέρον...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητή Efthymia Liagka,
      Όχι. Όχι ακόμα τουλάχιστον. <3 Είναι όντως ενδιαφέρον. <3

      Διαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Δημοφιλείς αναρτήσεις