"Το Τέρας Έρχεται" του Πάτρικ Νες


 
Περίληψη από το οπισθόφυλλο του βιβλίου:
Η μητέρα του δεκατριάχρονου Κόνορ πεθαίνει από καρκίνο. Ο Κόνορ προσποιείται πως αυτό δε συμβαίνει, πως η μητέρα του θα γίνει καλύτερα. Την ίδια στιγμή, η μητέρα του σιγοντάρει αυτό το ψέμα. Ένα βράδυ όμως, στο παράθυρο του Κόνορ εμφανίζεται ένα τέρας – όχι όμως το τέρας του εφιάλτη που βλέπει σχεδόν κάθε βράδυ από τότε που ξεκίνησε η μητέρα του τις χημειοθεραπείες. Το τέρας στον κήπο είναι διαφορετικό. Είναι ένα πελώριο έλατο που περπατά, αρχέγονο και άγριο, που ζητά από τον Κόνορ το πιο επικίνδυνο πράγμα στον κόσμο: την αλήθεια. Και του υπόσχεται ότι θα ξανάρθει για να του πει τρεις ιστορίες, μόνο που μετά θα πρέπει να του πει κι ο Κόνορ τη δική του. 
Το επόμενο πρωί, ο Κόνορ θεωρεί πως όλα αυτά ήταν ένα όνειρο. Τον βλέπουμε να πηγαίνει στο σχολείο, όπου πέφτει θύμα εκφοβισμού και τραμπουκισμού, βλέπουμε τον θυμό και τη σιωπή του. Και έτσι μας δημιουργείται η αίσθηση πως ο Κόνορ κρύβει κάποιο τρομερό μυστικό που γεννά μέσα του την επιθυμία της τιμωρίας. 
Καθώς η υγεία της μητέρας του Κόνορ χειροτερεύει, το δέντρο τον επισκέπτεται ξανά και ξανά. Και κάθε φορά τού λέει και μια ιστορία που είναι πάντα διφορούμενη, σχετικά με το πόσο περίπλοκοι είναι οι άνθρωποι. Έτσι έχουμε μια ιστορία με έναν καλό πρίγκιπα που διαπράττει έγκλημα για να σώσει τη χώρα του, μια άλλη με έναν εφημέριο που εξαιτίας του πεθαίνουν οι κόρες του επειδή ο ίδιος σκέφτεται το σωστό αλλά κάνει το λάθος, και μια τρίτη για έναν αόρατο άνθρωπο που ήθελε όσο τίποτε να τον βλέπουν οι άλλοι, κι όμως ένιωσε ακόμα μεγαλύτερη μοναξιά όταν οι άνθρωποι άρχισαν να τον προσέχουν. 
Όλες αυτές οι ιστορίες διαπλέκονται με την κανονική ζωή του Κόνορ. Όταν το δέντρο δείχνει στον Κόνορ πώς τιμώρησε τον εφημέριο καταστρέφοντας το σπίτι του, ο Κόνορ, χωρίς να το συνειδητοποιεί, καταστρέφει το σαλόνι της γιαγιάς του μέσα σε μια έκρηξη τυφλής οργής, ενώ μεταμορφώνεται ο ίδιος στον αόρατο άνθρωπο που θέλει να είναι ορατός, όταν σπάει στο ξύλο τον τραμπούκο συμμαθητή του επειδή του έκανε το χειρότερο δυνατό: τον αγνόησε.
Το βιβλίο τελειώνει με τον Κόνορ να λέει τελικά την ιστορία του, αντιμετωπίζοντας έτσι το αληθινό τέρας – την αλήθεια. Πρόκειται για τον εφιάλτη που βλέπει κάθε νύχτα, εκείνον όπου η μητέρα του πέφτει στον γκρεμό. Ο Κόνορ τη σώζει αρπάζοντάς την από τον καρπό. Η μητέρα του τον ικετεύει να μην την αφήσει, αλλά ο Κόνορ χαλαρώνει τη λαβή του, παρόλο που θα μπορούσε ίσως να την κρατήσει και παραπάνω. Αυτή είναι η αλήθεια που κατατρώει τον Κόνορ: Θέλει να τελειώσει ο πόνος και της μητέρας του και ο δικός του. Θέλει η μητέρα του να φύγει.
Το δέντρο τότε εξαφανίζεται και ο Κόνορ σπεύδει στο νοσοκομείο για να αποχαιρετήσει τη μητέρα του. Με τον θάνατό της ξεκινά και η επούλωση των πληγών του.
Το βιβλίο βασίζεται στην ιδέα της τιμημένης με το Carnegie Medal Σιόμπαν Ντάουντ, που εξαιτίας του πρόωρου θανάτου της από καρκίνο, στα 47 της, δεν κατάφερε ποτέ να τη μετατρέψει η ίδια σε βιβλίο. Πατώντας πάνω στους δικούς της χαρακτήρες και στις ιδέες της, ο Πάτρικ Νες πλέκει μια πανέμορφη, σκοτεινή, πολυσήμαντη και απόλυτα συγκινητική ιστορία σχετικά με τον θάνατο, την περιπλοκότητα των ανθρώπων και τη δύναμη της αφήγησης. Όσο για τα ασπρόμαυρα εικαστικά που κοσμούν την έκδοση, κόβουν την ανάσα, συνεισφέροντας τα μέγιστα στη γοητεία του βιβλίου.
Λίγα λόγια για το βιβλίο:
Ο Κόνορ, ένα παιδί που μόλις μπήκε στην εφηβεία, καλείται από τους πάντες να αποδεχτεί μια αλήθεια που, όσο και αν δεν μπορεί να την αποφύγει, τον πληγώνει βαθιά. Θέλει να σώσει την μητέρα του, όμως δεν έχει τον τρόπο. Από την άλλη, θέλει να τελειώνει όλο αυτό, γιατί δεν αντέχει να προσποιείται ότι δεν ξέρει τι έρχεται, δεν αντέχει την αναμονή να τον σκοτώνει. Νιώθει ότι κανείς δεν μπορεί να καταλάβει και να κατανοήσει την ψυχολογία του, να νιώσει ό,τι νιώθει αυτός και να του σταθεί. Παρ' όλα αυτά, δεν επιθυμεί τον οίκτο και την συμπόνια κανενός, δεν ανέχεται να τον κοιτάζουν όλοι σαν να είναι αυτός ο άρρωστος, ενώ είναι η μητέρα του. Με αντικρουόμενα συναισθήματα, με την οργή και το θυμό να έχουν το πάνω χέρι, όμως με το φόβο και την επίγνωση των γεγονότων να εμφανίζονται όταν όλα τα φώτα είναι σβηστά, ο Κόνορ οδηγείται στο να καλέσει το τέρας.
Τι είναι, λοιπόν, το τέρας; Είναι κάτι αληθινό ή είναι αποκύημα της φαντασίας του Κόνορ; Η αλήθεια είναι πως αυτό δεν μας απασχολεί διόλου. Αυτό το οποίο αξίζει να αναφερθεί, είναι το γεγονός ότι το τέρας βοηθά τον Κόνορ να παραδεχτεί ότι ξέρει τι θα γίνει. Απαιτεί να ακουστεί, και ζητά από αυτόν να αποδεχτεί τη μία και μόνη αλήθεια που ήξερε από την αρχή. Τον προκαλεί να την παραδεχτεί φωναχτά, να αντιμετωπίσει τους φόβους του και να τους κοιτάξει κατά πρόσωπο. Αυτό είναι το καλύτερο για τον Κόνορ. Μόνο έτσι θα προχωρήσει και θα πάει μπροστά. 
Η μητέρα του δεκατριάχρονου Κόνορ πεθαίνει από καρκίνο, όμως αυτός αρνείται να δεχτεί πως κάτι τέτοιο θα συμβεί. Αγνοεί την αλήθεια την ημέρα, όμως την νύχτα αυτή τον βρίσκει με την μορφή ενός εφιάλτη, για τον οποίο ο Κόνορ δεν μιλάει σε κανέναν. Το τέρας του εφιάλτη του είναι αυτό που τόσο τον φοβίζει, όμως δεν είναι το μοναδικό τέρας της υπόθεσης. Γιατί, λίγο μετά τα μεσάνυχτα, ένα άλλο τέρας έρχεται να επισκεφτεί τον Κόνορ. Είναι εκείνο το έλατο, το οποίο υπάρχει λίγο πιο πέρα από το σπίτι του, κοντά στη μικρή εκκλησία και το νεκροταφείο. Το τέρας, λοιπόν, δεν έχει ως σκοπό του να βλάψει τον Κόνορ, όχι. Το τέρας, το οποίο ,εδώ που τα λέμε, ο ίδιος ο Κόνορ κάλεσε, του ζητά μόνο ένα πράγμα: την αλήθεια.
Προσωπική γνώμη:
Η αλήθεια είναι πως, την πρώτη φορά που διάβασα για αυτό το βιβλίο, και ήταν η στιγμή που το προσέφεραν πριν ένα χρόνο για δώρο (αφού ήξεραν πόσο πολύ μου αρέσει το διάβασμα και αφού είχαν ακούσει τόσο καλές κριτικές), το θεώρησα κάπως παιδικό. Λάθος μου, καθώς "Το Τέρας Έρχεται" κάθε άλλο παρά παιδικό μπορεί να χαρακτηριστεί.
Αυτό που μένει, εντέλει, στον αναγνώστη, αυτό το μήνυμα που ο Νες θέλει να περάσει, είναι το εξής: Ο καθένας πρέπει να αντιμετωπίζει την αλήθεια, όχι να την αγνοεί και να νομίζει πως έτσι θα προστατευτεί και τα γεγονότα θα αλλάξουν. Όχι, η αλήθεια δεν αλλάζει, και όσο δύσκολο και αν είναι να το δεχτεί κανείς αυτό, τόσο καλύτερα θα νιώσει όταν το κάνει. Η αλήθεια πονάει και η παραδοχή της είναι το πιο δύσκολο πράγμα, όμως είναι για καλό.

"Το Τέρας Έρχεται": ένα βιβλίο με ένα σημαντικό μήνυμα για τους αναγνώστες του και με μια ιστορία που κάλλιστα θα μπορούσε να είναι αληθινή. Αν το διαβάσετε δεν θα απογοητευτείτε!!!
Και θα σας πω και κάτι άλλο για να καταλάβετε: στο τελευταίο κεφάλαιο του βιβλίου δεν μπορούσα να συγκρατήσω τα δάκρυα μου από την συγκίνηση, από τα πολλά συναισθήματα (που μάλιστα τα ένιωθα ταυτόχρονα) και την ένταση.
Αυτό το βιβλίο είναι για όλες τις ηλικίες.
Δεν γίνεται να μην το αγαπήσετε. 
Σχόλια

 1. Ουαου!!! Απλως ουαου, ηθελα κι εγω να γραψω ενα βιβλιο που να <> κατι στον αναγνωστη, αλλα ποτε δε θα σκεφτομουν κατι τετοιο! Είναι συγκλονιστικο, ταραζει τον αναγνωστη συνθεμελλα! Εχω μεινει με το στομα ανοιχτο μονο διαβαζοντας την περιληψη...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Αγαπητή Κλειώ,
   Είναι όντως ένα συγκλονιστικό βιβλίο, η αλήθεια να λέγετε!!! Σου εύχομαι να γράψεις και εσυ ένα βιβλίο που να λέει κατι στον αναγνώστη!!! Και πως και ποιος θα μπορούσε να σκεφτεί κάτι ανάλογο??? Είναι κάτι το τελείως το καινούργιο!!! Δεν έχω διαβάσει ούτε έχω ξανακούσει για κάτι παρόμοιο. Άρα είναι λογικό που έχει κάνει τέτοια επιτυχία στο εξωτερικό!!! ;)

   Διαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Δημοφιλείς αναρτήσεις