"Αναζητώντας την Αλάσκα" του John Green



Περίληψη από το οπισθόφυλλο του βιβλίου:

Ο Μάιλς Χάλτερ γοητεύεται από τα τελευταία λόγια φημισμένων ανθρώπων... κι έχει κουραστεί από την ασφαλή ζωή στο σπίτι του. Φεύγει οικότροφος για το Κάλβερ Κρικ προκειμένου να αναζητήσει αυτό που ο ετοιμοθάνατος ποιητής Φρανσουά Ραμπελέ ονόμασε το Μεγάλο Ίσως. Πολλά περιμένουν τον Μάιλς εκεί, ανάμεσα στα οποία και η Αλάσκα Γιανγκ. Ευφυής, αστεία, μπερδεμένη και θανατηφόρα σέξι, η Αλάσκα θα παρασύρει τον Μάιλς στο λαβύρινθό της και θα τον εκσφενδονίσει προς το Μεγάλο Ίσως.

Το Αναζητώντας την Αλάσκα καταγράφει με μοναδικό τρόπο την ανεξίτηλη επίδραση που μπορεί να ασκήσει μια ζωή πάνω σε μια άλλη. Έχοντας τιμηθεί με σειρά λογοτεχνικών βραβείων, αυτό το εκπληκτικό βιβλίο σηματοδότησε την άφιξη του Τζον Γκριν ως μιας ρηξικέλευθης νέας φωνής στο χώρο της σύγχρονης λογοτεχνίας.

Ήξερα να αναγνωρίζω με τη μία τα τελευταία λόγια που είχαν ιδιαίτερη βαρύτητα, οπότε έβαλα με το νου μου να εξασφαλίσω μια βιογραφία αυτού του τύπου, του Σιμόν Μπολίβαρ. Ήταν πολύ όμορφα τελευταία λόγια, αλλά δεν τα καταλάβαινα ακριβώς.

«Σε ποιο λαβύρινθο αναφέρεται;» θέλησα να μάθω.

Νομίζω πως τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή να πω ότι η Αλάσκα ήταν πανέμορφη. Έτσι όπως καθόταν στο σκοτάδι δίπλα μου, μύριζε ιδρώτα και ήλιο και βανίλια, ενώ εκείνη τη νύχτα με το αδύναμο φεγγάρι μονάχα τη σιλουέτα της μπορούσα να ξεχωρίσω… Ακόμη και στο σκοτάδι όμως, μπορούσα να διακρίνω τα μάτια της – φωτεινά σμαράγδια. Είχε τέτοια μάτια, που σε προδιέθεταν να την υποστηρίξεις σε κάθε της προσπάθεια. Και δεν ήταν απλώς πανέμορφη, αλλά κουκλάρα...

Εκείνη ακριβώς τη στιγμή, το διάστημα που μεσολάβησε από τη στιγμή που τη ρώτησα για το λαβύρινθο μέχρι που μου απάντησε, συνειδητοποίησα την αξία που έχουν οι καμπύλες... Είχα παρατηρήσει καμπύλες κι άλλοτε φυσικά, όμως ποτέ ως τότε δεν είχα συλλάβει επακριβώς τη σημασία τους.



Λίγα λόγια από εμένα:

  Ο Μάιλς Χάλντερ όταν αλλάζει σχολείο δεν ξέρει τι τον περιμένει. Όταν πάει εσωτερικός, αναζητεί κάτι διαφορετικό και προσπαθεί να δώσει άλλη αξία στην ζωή του. Εκεί θα ανακαλύψει τον εαυτό του ενώ θα γίνει μέλος μιας ιδιαίτερης συντροφιάς ατόμων. Τι θα συμβεί όμως όταν γνωρίσει την μυστηριώδη και πανέμορφη Αλάσκα; Θα τον βοηθήσει να ξανά σταθεί στα πόδια του ή θα τον πονέσει όπως δεν το έχει ξανά κάνει κανείς;



Προσωπική γνώμη:

  Πήρα αυτό το βιβλίο μόλις βγήκε στα ελληνικά. Όταν το ξεκίνησα, η αλήθεια είναι πως δεν ήθελα να διαβάσω κάτι που να μου θυμίζει το "Λάθος Αστέρι". Το "Λάθος Αστέρι" μου άρεσε ως προς την ιδέα ότι ο συγγραφέας μας παρουσίασε έναν κόσμο που πολλοί δεν έχουν το θάρρος να κοιτάξουν κατάματα. Ότι μας έδειχνε μια άλλη οπτική γωνία για το τι συμβαίνει. Το "Αναζητώντας την Αλάσκα" είναι τελείως διαφορετικό και το λάτρεψα ακόμα περισσότερο.



  Ήμουν άφωνη όταν το διάβαζα αυτό το απίστευτο βιβλίο. Η ιστορία ήταν καταπληκτική και απλά λάτρεψα την κάθε. Τα βιβλία του κύριου John Green έχουν λατρευτεί τόσο από το κοινό γιατί αναφέρουν πράγματα που τα βλέπουμε σε καθημερινή βάση και που μετά τα σκεπτόμαστε με διαφορετικό τρόπο. Μπορούμε όμως ταυτόχρονα να ταυτιστούμε και εύκολα με τους υπέροχους χαρακτήρες που δημιουργεί.



  Επίσης, πολύ ενδιαφέρον είναι που οι μέρες στο βιβλίο πήγαιναν αντίστροφα μέχρι το μεγάλο γεγονός της ιστορίας. Το οποίο πραγματικά με άφησε άφωνη. Συνέβη τόσο ξαφνικά. Αυτό το κάνει βέβαια τόσο ρεαλιστικό και ακόμα ποιο ωραίο στα μάτια μου. Γιατί αυτό μας μαθαίνει να εκτιμάμε το κάθε λεπτό. Γιατί ποτέ δεν ξέρουμε τι μας περιμένει στην επόμενη στροφή.



  Η ιδέα του "Μεγάλου Ίσως" ήταν μεγαλοφυής. To να αναζητάς κάτι τέτοιο είναι απλά καταπληκτικό. Ο πρωταγωνιστής μας, ο Μάιλς, αποστηθίζει τα τελευταία λόγια μεγάλων και σπουδαίων ανθρώπων. Θεωρεί πως όλα έχουν σπουδαία σημασία. Ο συγγραφέας με αυτόν τον τρόπο μας μεταφέρει υπέροχα μηνύματα με τον μοναδικό και ανεπιτήδευτο τρόπο του.



  Πάμε τώρα στους δυο ποιο βασικούς μας χαρακτήρες. Ο Μάιλς είναι υπέροχος. Είναι γλυκός και ενδιαφέρεται για τους άλλους. Είναι από τα άτομα που παρόλο που έχουν περάσει πολλά και που οι άνθρωποι δεν ήταν και οι καλύτεροι μαζί τους, παραμένουν καλοί στην ψυχή. Με την νέα του παρέα ο Μάιλς μαθαίνει τι θα πει περιπέτεια και το να ζει. Ήταν υπέροχο που είδαμε έναν τόσο αγνό χαρακτήρα να μαθαίνει να σηκώνεται και να ξανά πέφτει.



  Η Αλάσκα τώρα... Η Αλάσκα είναι κατεστραμμένη και έχει χάσει τον δρόμο της. Είναι από τις έφηβες που είναι πανέμορφες, πανέξυπνες και μέσα σε όλα. Αλλά μάλλον παρά είναι μέσα σε όλα. Το ότι ένιωθε λες και ήταν άτρωτη περιέργως με έκανε να ταυτίζομαι μαζί της και να μου αρέσει περισσότερο. Μου άρεσε επίσης το πως την δημιούργησε ο συγγραφέας γιατί δείχνει πως ακόμα και αν είναι έτσι όπως είναι, δείχνει πως με τα σωστά άτομα μπορούν όλα να αλλάξουν. Αρκεί όμως να μην είναι πολύ αργά. 



  Θα έβαζα σε αυτό το βιβλίο σίγουρα πέντε στα πέντε. Και ανυπομονώ απίστευτα για την ταινία που έρχεται το 2016. Αν την γυρίσουν σωστά είμαι σίγουρη πως θα βγει ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα. Τι γνώμη έχετε εσείς για το "Αναζητώντας την Αλάσκα";


Ψεύτικο trailer:


Σχόλια

  1. Το λατρεψα αυτο το βιβλιο! Ανυπομονω για την ταινια ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητή Δανάη Τρελα,
      Χαίρομαι που άρεσε και σε εσένα. <3 Η ταινία ελπίζω να βγει ωραία.

      Διαγραφή
  2. Πολύ ωραία κριτική. Ναι όντως, αυτό το βιβλίο ήταν πολύ ωραίο από αρκετές οπτικές. Σε έβαζε σε ένα βαθύτερο νόημα και σου έδινε τροφή για σκέψη. Απλά εγώ του βάζω 4 στα 5, διότι όταν το τελείωσα ένιωσα πως με άφησε λίγο ξεκρέμαστη. Άφησε κάποια ερωτηματικά για το "Μεγάλο Ίσως", που ακόμα δεν μπορώ να προσδιορίσω και επίσης το έχω διαβάσει στα αγγλικά και με είχε κουράσει λίγο. Αλλά σε γενικές γραμμές το βιβλίο ήταν αρκετά καλό και δεν νομίζω ότι μπορώ να κάνω μια σκληρή κριτική μια και είναι το πρώτο βιβλίο του John Green.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητή Asiminaki Minaki,
      Σε ευχαριστώ πολύ. Λογικό αυτό που λες. Θα ήθελα λίγη περισσότερη ανάλυση για το "Μεγάλο Ίσως". Αλλά είναι από τα βιβλία που δεν βαριέσαι ποτέ να τα διαβάζεις και που θα έπρεπε να διαβαστεί από όσα περισσότερα άτομα γίνεται. <3

      Διαγραφή
  3. Χρυσα θα μπορουσες να γραψεις κριτικη για το ''Snow Like Ashes''?
    A, και μην ξεχασεις να διαβασεις το ''The Kiss Of Deception'' !!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητέ Ανώνυμε,
      Με μεγάλη μου χαρά. <3 Και ναι!!! Θέλω τόσο πολύ να το διαβάσω. :( Είναι μέσα στα top 5 που θέλω. :(

      Διαγραφή
  4. Αγαπητή Χρυσάνθη, τι εννοείς όταν λες ότι είναι ψεύτικο το trailer? Ξέρεις πότε περίπου θα βγει η ταινία?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητή Efthymia Liagka,
      Εννοώ πως είναι fanmade. Το κανονικό δεν έχει βγει ακόμα αφού δεν έχουν επιλεγεί καν οι ηθοποιοί που θα παίξουν. Το 2016, αυτό είναι το μόνο σίγουρο, και μάλλον το καλοκαίρι μιας και όλες οι άλλες ταινίες τότε βγαίνουν. <3

      Διαγραφή
    2. Οι εικόνες αυτές από πού είναι?

      Διαγραφή
    3. Αγαπητή Efthymia Liagka,
      Από την σειρά Skins και την άλλη σειρά που λέγεται Teen Wolf. <3

      Διαγραφή
  5. Χρυσα σου εχω καταπληκτικα νεα!!!!!!
    Σημερα θα βγει το εξωφυλλο για το επομενο βιβλιο του ''Red Queen'', τo ''Glass Sword''!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητέ Ανώνυμε,
      Το ξέρω. Ελπίζω το εξώφυλλο του "Glass Sword" να είναι τόσο ωραίο όσο και του "Κόκκινη Βασίλισσα". <3 Η συγγραφέας έχει πει πως της άρεσε εξίσου.

      Διαγραφή
  6. Λες να απεικονιζει ενα ματωμενο σπαθι, κατι δηλαδη παραπλησιο με το 1ο εξωφυλλο?
    Προσωπικα πολυ θα ηθελα τα εξωφυλλα να εχουν μια συνοχη!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητέ Ανώνυμε,
      Το ελπίζω. Πραγματικά. Τρελαίνομαι όταν αλλάζουν τα εξώφυλλα των βιβλίων.

      Διαγραφή
  7. Τέλειο βιβλιο και ειμαι σίγουρη πως η ταινία θα ειναι γαμάτη. Παμε Kaya για Αλασκα!!!!!! ❤️❤️

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητέ Ανώνυμε,
      Και εγώ αυτό ελπίζω. <3 Εγώ δεν μπορώ να φανταστώ άλλη για Αλάσκα. Η Kaya είναι μια και μοναδική. ;)

      Διαγραφή
  8. σκεφτομουν να περριμενψ μεχρι την ταινεια, αλλα τελικα αργει πολλή.σιγουρα θα το διαβασω!!!! ΑΑΑΑΑ!! κατι ασχετω μηπψς μπορεισ να μου προτεινεις μερικεσ ρομαντικες ταινεις γιαι εχω ξεμεινει.μου αρεσε πολλη το The Best Of Me ( αν ξερεις καποιες παρομοιες, θα με βοηθουσε πολλη αυτο)ΑΑΑ και κατι ακομα, τιποτα νεο για την ταινεια του hunger games???
    Ευχαριστώ!!!!.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητέ Ανώνυμε,
      Ναι. Αργεί ΠΟΛΎ δυστυχώς. Το the best of me είναι πάρα πολύ ωραία ταινία. Θα σου πρότεινα τα: if i stay, the last song, notebook, the fault in our star κτλ... Ελπίζω να σου είπα κάποια. Αν θες κι άλλα μου λές. <3 Ναι έχουν βγει νέα spoilers αλλά δεν πρόλαβα ακόμα να τα ανεβάσω γιατί σημερα είχα την έκθεση ζωγραφικής μου. Συγνώμη. :(

      Διαγραφή
    2. μηπωσ θα μπορουσες να μου προτεινεις καποιες αλλες , γιατι τις εχω δει ολες , φοβερες ταινειες. Πας ΚΑΙ ζωγραφικη?????
      Δεν το πιστευω!!!(καλλή επιτυχια στην εκθεση!!!)
      απαντησε μου αμα και οταν βρεις χρονο!!!!
      Περιμενω με πολλη ανυπομονησια τα spoilers!!!!
      Για το νυχτχερινο σχολειο εννοούσα αμα υπαρχουν καθολου νεα για ταινεια, συνέχεια των βιβλιων,ή τεσπα κάτι τέτοιο.....
      Ευχαριστώ!!!!
      ( και καλλή επιτυχια και καλά αποτελεσματα στις εξετασεις σου και γενικα στις δραστιριοτητες σου!!)

      Κωνσταντίνα

      Διαγραφή
    3. Αγαπητή Κωνσταντίνα,
      Βέβαια, άλλες ταινίες είναι:
      The notebook, the lucky one, remember me και the vow.
      Ναι... Από μικρή ήμουν αρκετά ταλαντούχα σε αυτόν τον τομέα. Άρα είπα να κάνω και μαθήματα για να βελτιωθώ. Και ευχαριστώ πολύ για όλα. Πήγε πολύ καλά. <3 Αν υπάρξουν τέτοια νέα θα σας ενημερώσω αμέσως. <3

      Διαγραφή
    4. Ωχ , Χρυσα
      Συγνωμη σε εχω παλαβωσει, αλλα.............
      τις εχω δει και αυτες, εκτος απο το remember me ( εχω δει μονο την αρχη, αλλα ηταν αρκετα σκληρο, σε επειανε καταθλιψη, οποτε...........) ολες οι αλλες μου αρεσαν......................
      απαντησε μου αμα βρεις λιγο χρονο, αλλιως δεν με πειραζει.

      Διαγραφή
    5. Αγαπητέ Ανώνυμε,
      Τέλεια. Μερικές άλλες είναι τα:
      Με αγάπη Ρόζι, crazy stupid love, letters to juliet, romeo and juliet, stuck in love, behaving badly, paper towns, the perks of being a wallflower... Αν χρειαστείς κι άλλα μου λες. <3

      Διαγραφή
  9. ΑΑΑΑΑΑΑΑΑ και απο το νυχτερινο σχολειο( any news?????)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητέ Ανώνυμε,
      Σας εχω κάνει σχετική ανάρτηση με το πότε βγαίνει στην Ελλάδα. <3

      Διαγραφή
  10. Πολύ ωραία ταινία αλλά και βιβλιο❤Εξαιρετικη κριτική μπραβο <3

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητή Cassie Benson,
      Η ταινία δεν έχει βγει ακόμα. :/ Αλλά το βιβλίο είναι πολύ ωραίο όντως. Χαίρομαι που σου άρεσε η κριτική μου. <3

      Διαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Δημοφιλείς αναρτήσεις