"Δαιμονικές Μηχανές - Κουρδιστός Πρίγκιπας" (Βιβλίο 2ο από 3α) Της Cassandra Clare










Περίληψη από το οπισθόφυλλο του βιβλίου:




Η Τέσα είναι επιτέλους ασφαλής στο μαγικό υπόκοσμο του Βικτοριανού Λονδίνου δίπλα στους Κυνηγούς των Σκιών. Όμως η ασφάλεια αυτή αποδεικνύεται παροδική, όταν απειλητικές δυνάμεις εντός του Ενκλάβιου συνωμοτούν, με σκοπό την ανατροπή της προστάτιδάς της, της Σάρλοτ, από τη θέση της ως επικεφαλής του Ινστιτούτου. Αν η Σάρλοτ χάσει τη θέση της, η Τέσα θα βρεθεί στο δρόμο –και θα είναι εύκολο θήραμα για τον μυστηριώδη Μάγιστρο, ο οποίος θέλει να χρησιμοποιήσει τις δυνάμεις της Τέσα για τους δικούς του σκοτεινούς σκοπούς.




Με τη βοήθεια του γοητευτικού, αυτοκαταστροφικού Γουίλ και του παθιασμένα αφοσιωμένου Τζεμ, η Τέσα ανακαλύπτει πως ο πόλεμος που έχει εξαπολύσει ο Μάγιστρος κατά των Κυνηγών των Σκιών είναι βαθιά προσωπικός. Τους θεωρεί υπαίτιους για μία τραγωδία που συγκλόνισε τη ζωή του πριν από πολλά χρόνια. Για να ξεδιαλύνει τα μυστικά του παρελθόντος, η τριάδα ταξιδεύει από το σκεπασμένο από ομίχλη Γιόρκσαϊρ σε μία έπαυλη που κρύβει μέσα της ανείπωτη φρίκη, από τις φτωχογειτονιές του Λονδίνου σε μία μαγεμένη αίθουσα χορού, όπου η Τέσα ανακαλύπτει πως η αλήθεια για την καταγωγή της είναι πιο δυσοίωνη από ό,τι είχε φανταστεί. Όταν θα συναντήσουν έναν κουρδιστό δαίμονα με μια  προειδοποίηση για τον Γουίλ, θα συνειδητοποιήσουν πως ο Μάγιστρος γνωρίζει την κάθε τους κίνηση –και πως κάποιος δικός τους τους έχει προδώσει.




Η καρδιά της Τέσα έλκεται όλο και περισσότερο από τον Τζεμ, ωστόσο η επιθυμία της για τον Γουίλ, παρά τη σκοτεινή του διάθεση, εξακολουθεί να την αναστατώνει. Όμως κάτι αλλάζει στον Γουίλ –ο τοίχος που έχει χτίσει γύρω από τον εαυτό του καταρρέει. Θα μπορούσε ο εντοπισμός του Μάγιστρου να απελευθερώσει τον Γουίλ από  τα μυστικά του και να δώσει στην Τέσα τις απαντήσεις για το ποια είναι και για το τι γεννήθηκε να κάνει;




Καθώς η αναζήτηση για τον Μάγιστρο και την αλήθεια τούς φέρνει αντιμέτωπους με τον κίνδυνο, η Τέσα μαθαίνει πως όταν η αγάπη και τα ψέματα αναμειγνύονται, μπορούν να διαφθείρουν και την πιο αγνή καρδιά.




Trailer για το βιβλίου:  https://www.youtube.com/watch?v=GvNQ2xLWfRI




Λίγα λόγια για το βιβλίο:




Ο Κουρδιστός Πρίγκιπας είναι η εκπληκτική συνέχεια του Κουρδιστός Άγγελος. Λοιπόν το προηγούμενο βιβλίο έβαλε τελεία με πολλά ερωτήματα να είναι στον αέρα. Τι είναι η Τέσα??? Ή μάλλον τι ακριβώς είναι η Τέσα??? Πως θα βρουν  θεραπεία για τον καλόκαρδο Τζέμ??? Τι θα κάνει η Τέσα με τον πολύ γοητευτικό Γουίλ??? Που είναι ο θανάσιμος εχθρός της??? Γιατί την χρειάζεται τόσο απεγνωσμένα??? Ποια είναι η Σέσιλη??? Όλα αυτά είναι ερωτήματα που την καταδιώκουν. Όπου και να πάει. Ότι και να κάνει. Ο Τζέμ προσπαθεί να της αποσπάσει την προσοχή δείχνοντας της τις ομορφιές του Λονδίνου. Και τα καταφέρνει. Για λίγο. Ύστερα αρχίζουν πάλι όλα να περιπλέκονται. Αρχίζει να νιώθει πράγματα και για τους δυο. Προσπαθεί να καταστρέψει το κομμάτι της που αγαπά τον Γουίλ και όταν είναι μαζί με τον Τζέμ αλήθεια τα καταφένει. Επίσης,  είναι πλέονασφαλής στο Ινστιτούτο του Λονδίνου, δίπλα στους Κυνηγούς των Σκιών που έχουν αναλάβει την προστασία της. Ωστόσο, αυτή η ασφάλεια δεν θα διαρκέσει για πολύ, καθώς σκοτεινές συνωμοσίες λαμβάνουν χώρα μέσα στο Ενκλάβιο και ο Μάγιστρος συνεχίζει να απειλεί την ίδια, αλλά και τους προστάτες της. Σύντομα, με την βοήθεια του Γουίλ και του Τζεμ, θα ανακαλύψει ότι ο πόλεμος που έχει εξαπολύσει ο Μόρτμειν εναντίον των Κυνηγών έχει να κάνει αποκλειστικά και μόνο με προσωπικούς λόγους, καθώς τους θεωρεί υπεύθυνους για την τραγωδία που τον στιγμάτισε όταν ήταν μικρό παιδί. Και, καθώς συμβαίνουν όλα αυτά, η Τέσα ανακαλύπτει πως η πραγματική της ταυτότητα είναι πολύ πιο περίπλοκη απ' ό,τι θα περίμενε ποτέ. Ταυτόχρονα, κάποιος προδότης κυκλοφορεί εντός του Ινστιτούτου και λογοδοτεί στον Μάγιστρο, ο οποίος γνωρίζει κάθε κίνηση των Κυνηγών. Είναι κάποιος πολύ κοντά τους. Η ανακάλυψη του θα την απόλυτη σύγχυση αφού κανένας δεν το περίμενε.




Προσωπική γνώμη:




Το βιβλίο αυτό, παρ' όλο που με πλήγωνε σε γενικές γραμμές, το λάτρεψα. Απόλυτα, 100%. Δεν μπόρεσα ούτε λεπτό να το αφήσω από τα χέρια μου, καθώς οι εξελίξεις ήταν πάρα πολλές και εξαιρετικά απρόσμενες. Πραγματικά αυτό το βιβλίο το διάβασα <<μονορούφι>>. Μέσα σε μια μέρα το είχα διαβάσει. Η συγγραφέας δεν θα σταματήσει ποτέ να μας εκπλήσσει, αν και δεν το κάνει με την καλή έννοια, τις περισσότερες φορές. Έχω πει και στο παρελθόν ότι της αρέσει να "βασανίζει" το αναγνωστικό της κοινό, και το κάνει με μεγάλη μαεστρία και επιτυχία. Ο "Κουρδιστός Πρίγκιπας" τα έχει όλα: Μυστήριο, αγωνία, δράση, ίντριγκα, χωρίς να λείπει από αυτή την πανδαισία και το ρομαντικό στοιχείο, που δίνει άλλη χροιά στην ιστορία. Ίσως, βέβαια, οι εκπλήξεις να είναι τόσες πολλές που δεν θα τις αντέξετε. Εγώ χρειάστηκα ειλικρινά τουλάχιστον μια μέρα για να περιεργαστώ και να αναλύσω τα καινούργια δεδομένα και τα ανατρεπτικά στοιχεία. Θα καταλήξετε ή να κλαίτε από αγανάκτηση, είτε από λύπη. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως σε κάποια σημεία (τα οποία θα είναι αρκετά) που δεν θα τρανταχτείτε από τα γέλια ή που δεν θα ζητάτε και άλλο. Απεγνωσμένα. Αυτό το συναίσθημα  θα σας γεννηθεί πολλές φορές μέσα στο συγκεκριμένο βιβλίο. Χάρις σε αυτό θα σας δημιουργηθούν τόσα πολλά ανάμικτα συναισθήματα που θα χρειαστείτε ένα διάλειμμα για να ηρεμίσετε και για να επεξεργαστείτε όλα αυτά τα γεγονότα. Είναι ένα εκπληκτικό βιβλίο. Ένα βιβλίο που δεν πρέπει να λείπει από καμία βιβλιοθήκη.




Λίγα λόγια για την ηρωίδα:




Τερέζα Γκρέι:




Η Τέσα είναι ένα από τα ποιο γενναία άτομα που έχω διαβάσει. Θέλει να βοηθάει όσους περισσότερους μπορεί. Δεν ζητά ποτέ αντάλλαγμα. Το μόνο που θέλει είναι να βοηθάει, να σώζει. Είναι ένα πρότυπο. Πάντα προσπαθεί να βάζει τους άλλους πρώτα και μετά να σκέφτεται τον εαυτό της. Πόσες θυσίες όμως έχει κάνει αυτή η κοπέλα??? Πόσες αποκαλύψεις άντεξε?? Οι περισσότερες θα μπορούσαν να την είχαν <<ισοπεδώσει>> οποιονδήποτε άλλο στη θέση της!!! Αλλά αυτήν ποτέ. Αντίθετα έτσι γινόταν ποιο δυνατή. Με κάθε χτύπημα κάτω από την μέση που της ερχόταν έκανε το ποιό λογικό. Συνέχιζε με ψηλά. Και πόσα ακόμη θα συνεχίσει να κάνει, τα οποία θα την ανεβάζουν στα μάτια μας όλο και πιο πολύ κάθε φορά??? Πραγματικά έχω σηκώσει τα χέρια ψηλά. Δεν ξέρω τι άλλο να περιμένω από αυτό το κορίτσι. Θα σας πω λοιπόν το εξής: για όλα αυτά που έκανε και που άντεξε, λοιπόν, είναι άξια θαυμασμού, και δεν μεγαλοποιώ καθόλου τα πράγματα. Ούτε κατά διάνυα. Τα κατάφερε όμως. Τα έβγαλε πέρα και πάλεψε σκληρά γι' αυτό. Χωρίς να υπολογίσει τις επιπτώσεις για την ίδια. Όπως συνήθως. Άρα το αποτέλεσμα είναι απλό. Να την λατρέψετε και να την θαυμάσετε. Όπως και εγώ.




Τώρα θέλω να πιάσω άλλο ένα λεπτό θέμα. Θέλω να σας εκφράσω την άποψη για τα αγόρια στην ζωή της Τέσα. Τον Γουίλ και τον Τζέμ. Λοιπόν … ας αρχίσουμε με τον Γουίλ.




Γουίλιαμ Χέροντειλ:




Από την πρώτη στιγμή που εμφανίστηκε στα συγκεκριμένα βιβλία αυτός ο χαρακτήρας, ήμουν σίγουρη ότι υπήρχε κάποιος σοβαρός λόγος που συμπεριφερόταν με αυτό τον φριχτό τρόπο σε όλους. Και η αλήθεια ήταν ότι μπορεί να τον θεωρούσα κάποιες κόπανο και άλλα πολλά αλλά … πάντα έκανε το αίμα που να τρέχει ποιο γρήγορα. Έ τι να πω. Ο Γουίλ είναι ο Γουίλ.  Ότι και αν είχα υποθέσει όμως για αυτόν … δεν μπορείτε να φανταστείτε πόσο έξω έπεσα. Η αλήθεια με χτύπησε σαν ηλεκτρικό ρεύμα. Δεν το περίμενα με τίποτα. Όταν έμαθα τι πραγματικά συνέβαινε ήθελα να πάρω πίσω όλα. Ότι είχα σκεφτεί. Για ότι τον είχα κατηγορήσει. Βλέπετε … γνωρίσαμε όλοι τον Γουίλιαμ Χέροντειλ σαν ένα αλαζονικό και υπεροπτικό άτομο που φερόταν απαίσια σε όλους, χωρίς κάποιο προφανή λόγο(σαν τον Τζέις ένα πράγμα, αυτό το λέω για όσους έχετε διαβάσει τα Θανάσιμα Εργαλεία αλλά δεν έτυχε να διαβάσετε τις Δαιμονικές Μηχανές). Εντούτοις, στον "Κουρδιστό Πρίγκιπα" αυτή η συμπεριφορά αρχίζει να αλλάζει κάπως και η αλήθεια είναι πολύ πιο δυσοίωνη απ' ότι θα μπορούσε κανείς να φανταστεί. Στην πραγματικότητα, πρόκειται για έναν βασανισμένο νέο, ο οποίος υποφέρει χρόνια ολόκληρα λόγω ενός τραγικού συμβάντος, το οποίο άλλαξε τη ζωή του από τη μια στιγμή στη άλλη και την μετέτρεψε σε μια επίγεια κόλαση, από την οποία δεν μπορούσε να ξεφύγει. Όταν, λοιπόν, εμφανίστηκε μια σανίδα σωτηρίας μια άλλη φρικτή πραγματικότητα ήρθε για να "γκρεμίσει" τον Γουίλ. Άξιζε να ξεφύγει από την κόλαση στην οποία ήταν μπλεγμένος, για να βυθιστεί σε μία καινούρια, ακόμη χειρότερη??? Στο τέλος αυτού του βιβλίου τον έσλεπα ως ένα άτομο που είχε πικραθεί πολύ, που είχε βασανιστεί πολύ αλλά που έγινε αυτός που τώρα αγαπάμε.




Τώρα θα πάμε στο αντίθετο άκρο με το όνομα … Τζέμ.




Τζέιμς Κάστερ:





Όσον αφορά τον Τζεμ, δεν υποφέρει λιγότερο απ' όλους τους άλλους. Δυστυχώς. Ο ήσυχος αυτός Κυνηγός με την χρυσή καρδιά είναι απόλυτα εξαρτημένος από ένα ναρκωτικό που τον σκοτώνει αλλά ταυτόχρονα επιτείνει για λίγο περισσότερο την σύντομη ζωή του. Έχει συμφιλιωθεί εδώ και χρόνια με την ιδέα όμως αυτό δεν κάνει την πραγματικότητα λιγότερο οδυνηρή. Παρά ταύτα, ίσως και να υπάρχει κάποια ελπίδα για να ευτυχήσει, έστω και αν αυτό διαρκέσει λίγο. Η σχέση που αναπτύσσεται ανάμεσα σε αυτόν και την Τέσα μοιάζει με όνειρο που έγινε πραγματικότητα. Για την ακρίβεια ο Τζεμ βρίσκεται στον έβδομο ουρανό και πιστέψτε με … δεν επιθυμεί να προσγειωθεί στην Γη. Πού να ήξερε όμως πως για την δική του ευτυχία δεν θυσιάζεται μόνο ένας αλλά δύο άνθρωποι που θα έδιναν για αυτόν ακόμη και την ζωή τους. Έχει σαφώς αδικηθεί πλήρως και πραγματικά δεν του αξίζει στο ελάχιστο. Είναι φανταστικός.  Πάντα πρόθυμος να βοηθήσει. Πάντα έτοιμος να θυσιαστεί για το καλό των άλλων.  Δεν απόρησα που η Τέσα και ο παραμπατάι του επιθυμούν το καλύτερο για. Έχει καρδιά μάλαμα. Δεν θυμώνει ποτέ. ΠΟΤΈ. Και για κανέναν λόγο. Είναι απλά … εξαιρετικός. Είναι ένα αγόρι που πραγματικά του αξίζουν όλα τα καλά του κόσμου. Κάθε φορά που διαβάζω για αυτόν απλά … νιώθω μια απέραντη γαλήνη. Είναι υπέροχο συναίσθημα.

Σχόλια

  1. υπεροχη σειρά. Είναι απο τις αγαπημένες μου.... Μου άρεσε περισσότερο απο τα θανάσιμα εργαλεία. και η γραφή της ήταν πολύ πιο ωραία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητέ Ανώνυμε,
      Και εμένα μου αρέσει πολύ περισσότερο από τα "Θανάσιμα Εργαλεία". Είναι μέσα στις ποιο αγαπημένες μου σειρές ever. Γενικά, η γραφή της Cassandra Clare είναι καταπληκτική. <3

      Διαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Δημοφιλείς αναρτήσεις