"Οι Γκρίσα - Σκιές Και Οστά" (Βιβλίο 1ο από 3α) Της Leigh Bardugo











Περίληψη από το οπισθόφυλλο του βιβλίου:





Περικυκλωμένο από εχθρούς, το άλλοτε μεγάλο έθνος της Ράβκα έχει χωριστεί στα δύο από το Διάσελο των Σκιών, μια ζώνη αδιαπέραστου σκοταδιού όπου παραμονεύουν φτερωτά τέρατα που τρέφονται με ανθρώπινη σάρκα. Η μοίρα της Ράβκα είναι πλέον στα χέρια μιας μοναχικής κοπέλας. 




Η Αλίνα Σταρκόφ ποτέ δεν ήταν ιδιαίτερα καλή σε κάτι. Όταν όμως το τάγμα της δέχεται επίθεση στο Διάσελο και ο καλύτερος φίλος της τραυματίζεται βαριά, αποκαλύπτεται ότι η Αλίνα διαθέτει μια εξαιρετική δύναμη που σώζει τη ζωή του – μια δύναμη που ίσως είναι το κλειδί για να ελευθερώσει τη χώρα της. Το νεαρό κορίτσι οδηγείται στη βασιλική Αυλή για να εκπαιδευτεί ως μέλος των Γκρίσα, της μαγικής ελίτ υπό τις εντολές του Ντάρκλινγκ. 





Ωστόσο, τίποτα δεν είναι όπως φαίνεται. Ενώ το σκότος ελλοχεύει και ένα ολόκληρο βασίλειο στηρίζεται στην αδάμαστη δύναμή της, η Αλίνα θα πρέπει να έρθει αντιμέτωπη με τα μυστικά των Γκρίσα και… της καρδιάς της.




Απόσπασμα από το βιβλίο : http://webdata.psichogios.gr/sample/9789604965816.pdf




Λίγα λόγια για το βιβλίο:




Το κάποτε ενωμένο έθνος της Ράβκα βρίσκεται τώρα χωρισμένο από το Διάσελο των Σκιών, μια τεράστια αμμώδη έκταση στην οποία κατοικούν φτερωτά τέρατα που τρέφονται με ανθρώπους, καθιστώντας το πέρασμά του σχεδόν αδύνατο . Όταν η Αλίνα Σταρκόφ επιβιβάζεται σε ένα πλοίο μαζί με άλλα μέλη του Πρώτου Στρατού για να περάσει το Διάσελο, όλοι δέχονται επίθεση . Τότε, φανερώνεται σε όλους πως η Αλίνα έχει ένα ιδιαίτερο χάρισμα που τους σώζει την ζωή - χάρισμα το οποίο υποδηλώνει πως ανήκει στους Γκρίσα, ανθρώπους με μαγικές ικανότητες υπό τις εντολές του Ντάρκλινγκ . Μεταφέρεται, λοιπόν, στο Παλάτι για να ακολουθήσει την εκπαίδευση μιας Γκρίσα και όλοι πιστεύουν πως η Αλίνα είναι αυτή που μπορεί να σώσει τη Ράβκα μια για πάντα. Όμως, τίποτε δεν είναι όπως φαίνεται, καθώς ο καθένας έχει τους δικούς του σκοπούς και κρύβει τα δικά του μυστικά...




Προσωπική γνώμη:




Καταρχήν, με μεγάλη μου χαρά μπορώ να πω πως αυτό το βιβλίο το
 λάτρεψα . Ήταν μια τεράστια έκπληξη για εμένα, καθώς δεν περίμενα ότι θα ήταν τόσο καλό . Το Σκιές και Οστά έχει όσα θα έπρεπε να έχει κάθε βιβλίο . Κατ' αρχάς , η δράση και η περιπέτεια προκαλούν αγωνία σε κάθε αναγνώστη και οι συνεχείς ανατροπές θα σας αφήσουν με το στόμα ανοιχτό . Πραγματικά, δεν μπορούσα με τίποτα να φανταστώ αυτά που γίνονται στη συνέχεια . Κάθε φορά που νομίζετε πως πιάσατε το νόημα ή ότι ξέρετε τι θα δείτε παρακάτω , η Λι Μπαρντούγκο σας εκπλήσσει ! Επιπλέον , όλος ο κόσμος που συνθέτει η συγγραφέας έχει κάτι το συναρπαστικό, από το οποίο δεν θα μπορέσετε να ξεκολλήσετε το μυαλό σας . Αν το αντιμετωπίσετε σαν ένα ακόμη βιβλίο φαντασίας , να ξέρετε πως κάνετε λάθος, γιατί είναι πολλά παραπάνω ! Αυτό όμως που θα λατρέψετε πραγματικά είναι οι χαρακτήρες του βιβλίου . 




Η Λι Μπαρντούγκο κάνει εκπληκτική δουλειά στο βιβλίο της . Μας προσφέρει κάτι υπέροχο για να κολλήσουμε και , επιπλέον , περνάει κάποια μηνύματα μέσω αυτού . Δείχνει πως , όποιες και αν είναι οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε , πάντα υπάρχει τρόπος να τις ξεπεράσουμε , αρκεί να μην διστάζουμε να τον βρούμε . Ποτέ δεν πρέπει να εγκαταλείπουμε την προσπάθεια και πρέπει να θυμόμαστε πως η ελπίδα πεθαίνει πάντα τελευταία . Ακόμη , αν κάποιες φορές υποκύπτουμε σε πειρασμούς και κάνουμε λάθη , το καλύτερο για εμάς θα είναι να βρίσκουμε το κουράγιο και να το ξεπερνάμε . Η Αλίνα περνάει πολλά , όμως ποτέ δεν παύει να ελπίζει . Είναι παράδειγμα προς μίμηση και μας μαθαίνει πολλά , τα οποία καλά θα είναι να λάβουμε υπ' όψιν μας . 





Όπως φαίνεται και από όλα τα παραπάνω , το Σκιές και Οστά είναι ένα βιβλίο που δεν θα περάσει απαρατήρητο . Λατρεύτηκε στο εξωτερικό και πιστεύω πως το ίδιο θα γίνει και στην Ελλάδα . Είναι ένα βιβλίο που τα έχει όλα και , ειλικρινά , χαίρομαι που το διάβασα . Είναι ένα από τα καλύτερα βιβλία που έχω διαβάσει αυτό τον καιρό , και ένα από τα αγαπημένα μου . Περιμένω με τεράστια ανυπομονησία την συνέχεια , καθώς το τέλος ήταν εντελώς απρόβλεπτο και με άφησε με μεγάλη αγωνία . Το προτείνω σε όλους εσάς που αγαπάτε τα βιβλία φαντασίας και θέλετε να διαβάσετε κάτι διαφορετικό . Στο Σκιές και Οστά σας περιμένει μια μεγάλη έκπληξη . Διαβάστε το οπωσδήποτε !




Λίγα λόγια για την ηρωίδα:




Αλίνα Σταρκόφ:




 Το βιβλίο είναι γραμμένο σε πρώτο πρόσωπο , επομένως βλέπουμε τα πάντα (με μια μικρή εξαίρεση) από την οπτική της γωνία , πράγμα που μας βοηθά να μπούμε στην ψυχολογία της και να την καταλάβουμε , να νιώσουμε όσα νιώθει . Αυτό είναι ένα πολύ βασικό πλεονέκτημα της πρωτοπρόσωπης αφήγησης . Η Αλίνα, λοιπόν , ποτέ δεν ήταν ιδιαίτερα καλή σε κάτι . Από τότε που ήταν παιδί , δεν ένιωσε να προσαρμόζεται κάπου . Η μόνη της παρηγοριά ήταν ο Μαλ , με τον οποίο ήταν αχώριστοι από παιδιά . Όμως, η Αλίνα απέρριψε εις γνώσιν της την πραγματική της φύση , επιλέγοντας μια φυσιολογική ζωή όπως όλοι οι άλλοι . Κάποια μυστικά , όμως , δεν μπορούν να μείνουν κρυφά . Τώρα πλέον είναι γνωστό πως αυτή η ίδια μπορεί να σώσει το έθνος της και πρέπει να κάνει ότι μπορεί για αυτό . Θέλοντας και μη , πρέπει να προσαρμοστεί στη νέα της ζωή - η οποία είναι εντελώς διαφορετική από την παλιά - για το καλό όλων . Δεν το βάζει ποτέ κάτω και δεν αποδέχεται την αποτυχία , προσπαθεί με όλο της το είναι να δώσει τον καλύτερο εαυτό της . Είναι δυναμική , γενναία και δεν δειλιάζει , παρ' όλα τα εμπόδια και τις δυσκολίες που συναντά στον δρόμο της . Επιπλέον , είναι ξεκάθαρη και λέει αυτό που νιώθει χωρίς δεύτερη σκέψη και αυτό είναι κάτι που θαύμασα σε αυτήν .




Τώρα θα κάνω κάτι που δεν το έχω ξανακάνει .




Θα μιλήσω και για τους άλλους χαρακτήρες .






Θα ήθελα να πω δυο λόγια για τους δύο πιο σημαντικούς αντρικούς χαρακτήρες του βιβλίου .





Πρώτον , ο Μάλ . Ο καλύτερος φίλος της Αλίνας , με τον οποίο μεγάλωσε μαζί . Από μικρά είχαν μια ιδιαίτερη σχέση που , όμως όσο περνούσαν τα χρόνια, άρχισε να αλλάζει και να ξεφεύγει από τα όρια της απλής φιλίας . Ο Μαλ είναι γενναίος και ατρόμητος , ικανός και δυνατός . Είναι πρόθυμος να θυσιαστεί για την Αλίνα και κάνει τα πάντα για να την προστατεύσει . Τον συμπάθησα αρκετά , μπορώ να πω όμως είχα την αίσθηση πως κάτι έλειπε . Αυτό, όμως δεν αλλάζει το γεγονός ότι ο Μαλ έχει πολλές αρετές και χαρίσματα , και τρέφει μια μεγάλη αγάπη για την Αλίνα . Από την άλλη , υπάρχει και ο Ντάρκλινγκ . Ο Ντάρκλινγκ έχει τεράστια δύναμη και όλη την εξουσία συγκεντρωμένη στα χέρια του , και έχει απίστευτες ικανότητες ως Γκρίσα . Και, αν και ξέρω πως αυτός είναι ο <<κακός>> της υπόθεσης , δεν παύω να του έχω μια αδυναμία . Βέβαια , δεν θα έπρεπε λαμβάνοντας υπ' όψιν μου πολλά πράγματα . Ο Ντάρκλινγκ, λοιπόν , είναι σκοτεινός , μυστηριώδης , αδίστακτος και διψασμένος για δύναμη , πράγματα που τον κάνουν ιδιαίτερα ενδιαφέροντα , όμως , δεν παύω να πιστεύω πως έχει και αυτός μια ιστορία , ένα παρελθόν το οποίο θέλω απεγνωσμένα να μάθω . Απλώς έχει κάτι στο οποίο δεν μπορείς να αντισταθείς , ακόμη και αν δεν είναι ο καλύτερος χαρακτήρας .

Σχόλια

  1. το 2ο βιβλιο θα κυκλοφορισει στα ελληνικα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητή Zoe Bouroutzi,
      Μόνο τραγικό; Και λίγα λες. :( Δεν επρόκειτο να κυκλοφορήσουν στα ελληνικά τα υπόλοιπα. Έχω ρωτήσει. :( Δυστυχώς θα πρέπει να τα πάρεις στα αγγλικά. :(

      Διαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Δημοφιλείς αναρτήσεις