ΚΡΥΣΤΑΛΛΑ «ΜΟΥΡΑΝΟ»


Αγαπητοί αναγνώστες,

Πολύτιμα αριστουργήματα από φυσητό γυαλί!


Σήμερα θα μιλήσουμε για τα μικρά, πολύτιμα έργα τέχνης που ονομάζονται “Κρύσταλλα Μουράνο”, ή αλλιώς στα αγγλικά “Murano Glass”. Το πρώτο γυαλί μπορεί να δημιουργήθηκε τυχαία στη φύση αλλά το 3500 π.Χ. οι Φοίνικες ανακάλυψαν τον τρόπο παραγωγής του. Ύστερα, από το 1000 π.Χ. έως το 500 π.Χ. το κέντρο παραγωγής μετατίθεται στην Αίγυπτο. Η μεγάλη ανάπτυξη όμως έγινε τον 1ο αιώνα μ.Χ. με την ανακάλυψη κατασκευής φυσητού γυαλιού. Το “νησί” Μουράνο, το οποίο βρίσκεται στην Βενετία, είναι το κέντρο κατασκευής γυαλιού κατά τον Μεσαίωνα και εκεί δημιουργούνται τα συγκεκριμένα “Κρύσταλλα”. Από αυτό το “νησί”, επίσης, πήραν το όνομα τους.




Τα ποτήρια “Μουράνο” στο εστιατόριο “The Mill – Ο Μίλος”


Τα “Κρύσταλλα Μουράνο” τα άκουσα για πρώτη φορά, στο εκπληκτικό εστιατόριο “The Mill – Ο Μίλος”, το οποίο βρίσκετε στην Κύπρο. Ποιο συγκεκριμένα στο βουνό Τρόοδος, στο χωριό Κακοπετριά. Ένα μέρος βγαλμένο από παραμύθι. Για το εστιατόριο όμως θα μιλήσουμε άλλη φορά. Τα ποτήρια τους με άφησαν άφωνη. Εντυπωσιάστηκα τόσο πολύ που αμέσως μετά το φανταστικό γεύμα μου άρχισα να ψάχνω χωρίς σταματημό για να μάθω όσες περισσότερες πληροφορίες μπορούσα  για τα συγκεκριμένα γυαλιά. Και ιδού, τι ανακάλυψα.


Το Μουράνο, βρίσκεται στη λιμνοθάλασσα της Βενετίας, 1,5 χιλιόμετρο προς βορρά. Στην πραγματικότητα είναι μία σειρά νησίδων που χωρίζονται από στενά κανάλια και συνδέονται μεταξύ τους με γέφυρες. Με διάταγμα των αρχών της Βενετίας, το 1291, διετάχθη η μετεγκατάσταση όλων των υαλουργείων της Βενετίας στις νησίδες Μουράνο, για λόγους προστασίας της πόλεως από τον κίνδυνο πυρκαγιάς.




Οι υαλουργοί του Μουράνο κατείχαν για αιώνες το μονοπώλιο στην παραγωγή γυαλιού και κρυστάλλων υψηλής ποιότητας, αναπτύσσοντας ή βελτιώνοντας πολλές τεχνικές. Για παράδειγμα,  παραγωγή κρυστάλλου, σμάλτου, γυαλιού με νήματα χρυσού (aventurine), πολύχρωμων γυαλιών (millefiori), γαλακτόχρωμου γυαλιού (lattimo) και απομιμήσεις πολύτιμων λίθων από γυαλί ή πολυελαίους. Παρότι παρουσίασε μία παρακμή από τον 18ο αιώνα, η υαλουργία αποτελεί ακόμα και σήμερα την κυριότερη βιομηχανία του Μουράνο.

Το Μουσείο Γυαλιού του Μουράνο (Museo del Vetro) εκθέτει την ιστορία της υαλουργίας και παρουσιάζει προϊόντα γυαλιού, που χρονολογούνται από την Αρχαία Αίγυπτο μέχρι και τον εικοστό αιώνα. Ακόμα, κάποιες από τις εταιρείες που κατέχουν ιστορικά εργοστάσια γυαλιού στο Μουράνο είναι ανάμεσα στις σημαντικότερες μάρκες γυαλιού στον κόσμο, όπως οι Venini, Ferro Murano, Barovier & Toso, Simone Cenedese και Seguso. Για την προστασία της υαλουργικής τέχνης του νησιού από ξένες αγορές, σήμερα τα γνωστότερα υαλουργεία του Μουράνο έχουν ένα σήμα που πιστοποιεί τα προϊόντα γυαλιού που κατασκευάζονται πάνω στο ίδιο το νησί.



Ας αφήσουμε όμως τώρα την ιστορία και να καταπιαστούμε με το πως δημιουργούνται αυτά τα έργα τέχνης. Για να φτιάξει κάποιος “Κρύσταλλα Μουράνο” χρειάζεται κάποιες συγκεκριμένα πράγματα και συνθήκες. Κατά πρώτον, ο ιδικός φούρνος πρέπει να έχει πάρα πολύ υψηλή θερμοκρασία. Για να αρχίσουν την παρασκευή  του γυαλιού χρειάζεται σύντηξη γυαλιού με άμμου, με ανθρακικό νάτριο και την επιλογή διαφόρων άλλων υλικών που διαλέγει ο δημιουργός. Όταν γυαλί είναι έτοιμο το παίρνουν με μια ατσάλινη ράβδο και αρχίζουν να το φυσάνε. Αυτός είναι και ο λόγος που ονομάζονται φυσητό γυαλί. Ύστερα, του δίνουν μορφή με πολλούς διαφορετικούς τρόπους. Μετά, τοποθετούν διάφορα στολίδια και ομογενοποιούν το αμάλγαμα θερμαίνοντας το πολλές φορές και στο τέλος, δουλεύουν το γυαλί.


Μπορεί το σημερινό θέμα να ήταν διαφορετικό αλλά ελπίζω να σας αρέσει. Το βρήκα ενδιαφέρον, ιδιαίτερο και έμαθα πολλά ερευνώντας το. Επιπρόσθετα, όταν επισκεφτώ και πάλι την Ιταλία στο μέλλον, όπως σκοπεύω, θα φροντίσω τα παω και στο “νησί” Μουράνο για να γνωρίσω και αυτόν τον τόπο. Αυτά για την ώρα, ευχαριστώ που διαβάσατε για άλλη μια ανάρτηση μου και μακάρι να μάθατε και εσείς κάτι μαζί μου. Τα λέμε πάλι σύντομα.


Μην ξεχάσετε να υποστηρίξετε την ιστοσελίδα μας
στο Facebook και στο YouTube.

Σχόλια

  1. Δεν τα είχα ξανα ακουσει ποτε αυτά τα γυαλιά. Ευχαριστουμε χρύσα που το έψαξες και μας ενημέρωσες. Φαίνονται πραγματικά πανέμοργα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Είναι πανέμορφα!!!!!! Οχ τι μας κανείς τώρα βρε χρυσα. Θέλω και εγώ τώρα. :(

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Δημοφιλείς αναρτήσεις