"Ταίρι" (Βιβλίο 1ο από 3α) Της Ally Condie

Περίληψη από το οπισθόφυλλο του βιβλίου:
ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ,
ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΝ
ΟΙ ΑΞΙΩΜΑΤΟΥΧΟΙ.

ΠΟΙΟΝ ΘΑ ΑΓΑΠΑΣ.
ΠΟΥ ΘΑ ΕΡΓΑΣΤΕΙΣ. ΠΟΤΕ ΘΑ ΠΕΘΑΝΕΙΣ.

Η Κάσια πάντα εμπιστευόταν τις επιλογές τους. Είναι χαμηλό τίμημα να πληρώνεις για τη μακροζωία, την τέλεια δουλειά, το ιδανικό ταίρι. Έτσι, όταν στην οθόνη Ταιριάσματος εμφανίζεται ο καλύτερος της φίλος, η Κάσια ξέρει με απόλυτη βεβαιότητα ότι αυτός είναι ο σωστός… μέχρι που ένα άλλο πρόσωπο εμφανίζεται στιγμιαία, πριν η οθόνη σβήσει σε μαύρο.Τώρα η Κάσια βρίσκεται αντιμέτωπη με δύο αδιανόητες επιλογές: ανάμεσα στον Ζάντερ και τον Κάι, ανάμεσα στη μοναδική ζωή που γνώρισε ποτέ, και ένα δρόμο που ποτέ κανείς δεν τόλμησε να ακολουθήσει —ανάμεσα στην τελειότητα και το πάθος.
Λίγα λόγια για τα βιβλία:
Η κεντρική ηρωίδα της ιστορίας μας είναι η δεκαεφτάχρονη Κάσια η οποία αναμένει με μεγάλη ανυπομονησία, με αγωνία κι ενθουσιασμό συνάμα την τελετή Ζευγαρώματός της, μέσα από την οποία θα ανακαλύψει ποιος είναι ο άνθρωπος με τον οποίο στο μέλλον θα κάνει την δικιά της οικογένεια. Όταν μαθαίνει ότι το Ταίρι της δεν είναι άλλος από τον παιδικό της φίλο Ζάντερ, πράγμα σπάνιο καθώς τα Ταίρια συνήθως είναι από διαφορετικές πόλεις, δε μπορεί παρά να νιώσει ανακούφιση και ικανοποίηση αφού θα μοιραστεί τη ζωή της με έναν άνθρωπο που έτσι κι αλλιώς αγαπάει και τρέφει αισθήματα γι' αυτόν.
Τα πράγματα όμως δεν θα αργήσουν να περιπλεχθούν όταν παρακολουθώντας την κάρτα ζευγαρώματός της, η Κάσια, θα διαπιστώσει πως ένα πρόσωπο, διαφορετικό από εκείνο του Ζάντερ, εμφανίζεται ανάμεσα στις εικόνες. Και το πρόσωπο αυτό δεν είναι κάποιος τυχαίος αλλά, κάποιος που η Κάσια γνωρίζει, όπως ακριβώς συνέβη και με το Ταίρι της. Είναι ο Κάι, ο αινιγματικός, εσωστρεφής γείτονας και συμμαθητής που γνώρισε στα πρώιμα παιδικά της χρόνια.
Αν και οι υπεύθυνοι Αξιωματούχοι φροντίζουν να βρουν την Κάσια προκειμένου να την πληροφορήσουν πως όλο αυτό δεν ήταν τίποτα περισσότερο από ένα λάθος, επιβεβαιώνοντας το γεγονός αυτό με την αποκάλυψη πως ο Κάι είναι μια Παρέκκλιση, κατά συνέπεια δεν θα μπορούσε ποτέ να γίνει το Ταίρικανενός, η Κάσια δεν μπορεί στιγμή να τον βγάλει από το μυαλό της. Το γεγονός ότι καταλήγουν να περνάνε μαζί ως ζευγάρι τον ελεύθερο χρόνο τους κατά τη διάρκεια των θερινών δραστηριοτήτων, δεν βοηθά καθόλου τη νεαρή Κάσια να απομακρύνει τις σκέψεις της από κοντά του. Αντίθετα, όσο περισσότερο τον γνωρίζει, τόσο περισσότερο γοητεύεται από όλα αυτά που ανακαλύπτει να βρίσκονται κρυμμένα κάτω από την μάσκα που ο Κάι έχει επιλέξει να φορά προκειμένου να περνάει απαρατήρητος. Κάθε στιγμή που μοιράζεται μαζί του, έρχεται όλο και πιο κοντά στο κρυμμένο παρελθόν του που οι Αξιωματούχοι δεν θα ήθελε κανένας να ανακαλύψει. Και κάθε μέρα που περνά, η Κάσια όχι απλά είναι ακόμα πιο ερωτευμένη μαζί του αλλά, για πρώτη φορά στη ζωή της τολμάει να ονειρευτεί πως θα ήταν μια ζωή χωρίς του κράτος των Αξιωματούχων, μια ζωή που η ίδια θα αποφάσιζε για τις πράξεις της και δεν θα καταπίεζε τα θέλω της.
Προσωπική μου γνώμη:
Προσπαθήστε να φανταστείτε μια ουτοπική κοινωνία, άψογα οργανωμένη, όπου οι έννοιες πείνα, φτώχεια, ασθένειες είναι απλά μια γενική ιδέα που ωστόσο κανείς δεν έχει βιώσει στην πράξη. Σας ακούγεται πολλή δελεαστική μια τέτοια, θεωρητικά τουλάχιστον, ποιοτική ζωή??? Ίσως θα έπρεπε να το σκεφτείτε ακόμα μία φορά πριν αποφασίσετε πως η τωρινή ζωή σας είναι αρκετά κατώτερη από αυτό που σας παρουσίασα παραπάνω. Γιατί μπορεί το σύμπαν που έπλασε η Condie τα πάντα να λειτουργούν σαν ένα καλοκουρδισμένο ρολόι ωστόσο, υπάρχει κάτι όχι τόσο λαμπερό πίσω από την επιφάνεια. Οι άνθρωποι μπορεί να ζουν μια ποιοτική ζωή όμως τι πληρώνουν σε αντάλλαγμα γι' αυτό??? Μα φυσικά την ίδια την ελευθερία τους, την ελεύθερη βούληση αφού, ένα είδος παγκόσμιας Κυβέρνησης είναι εκείνο που ελέγχει και καθορίζει τα πάντα. Σε ποιο επίπεδο μόρφωσης θα φτάσει ο καθένας, τι δουλειά θα κάνει, ποιο φαγητό θα τρώει, με ποια ρούχα θα ντύνεται, με ποιον θα ζευγαρώσει προκειμένου να φέρουν στον κόσμο υγιείς απογόνους, ακόμα και το πότε θα … πεθάνουν.
Δελεαστικό μπορεί να είναι μεν αλλά προσωπικά είναι και λίγο … τρομακτικό. Δεν θα διάλεγα πότε έναν τέτοιο κόσμο. Εγώ έχω την νοοτροπία ότι κάνω το κάνω γιατί το επέλεξα εγώ. Κάθε λάθος και σωστή επιλογή την έκανα εγώ. Κανείς δεν μου είπε ή το ζήτησε ή ακόμα και το απέτισε. Έχω από μικρή αυτή του είδους την λογική και ανεξαρτησία ώστε αυτός ο κόσμος που δημιούργησε η Condie να μου φαίνεται τρομοκρατία πίσω από ένα άψογο περιτύλιγμα.

Από την περίληψη ακόμα περίμενα πολλά από αυτό το βιβλίο. Η περίληψη μου τράβηξε την προσοχή από την πρώτη στιγμή. Το "Ταίρι" λοιπόν είναι ένα φουτουριστικό παραμύθι. Ένα δυστοπικό δράμα που προσπαθεί να ρίξει μια ματιά στο όχι και τόσο μακρινό μέλλον, μια δυνατή, ρομαντική ιστορία αγάπης που θυμίζει κάτι απλά κλασσικά μυθιστορήματα μιας άλλης εποχής. Μου άρεσε πολύ., Δεν με κούρασε και περιμένω να διαβάσω και τη συνέχεια, να δω αν τελικά η Κάσια θα καταφέρει να ξαναβρεί τον Κάι (που φυσικά υποστηρίζω σε αυτό το ερωτικό τρίγωνο). Είναι μια αξιόλογη ιστορία που σε μαθαίνει να εκτιμάς την φωνή και την γνώμη που έχεις μέσα σου. Εξαιτίας αυτού μου άρεσε ακόμα περισσότερο.

Σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Δημοφιλείς αναρτήσεις