"Το καλοκαίρι που ξύπνησα όμορφη" (Βιβλίο 1ο από 3α) της Jenny Han



Περίληψη από το οπισθόφυλλο του βιβλίου:

Η Μπέλι μετράει τη ζωή της με τα καλοκαίρια. Καλοκαίρι γι' αυτήν είναι το σπίτι στην παραλία, τα νυχτερινά μπάνια στην πισίνα, το ιδιωτικό κομμάτι της παραλίας και τα δύο αγόρια. Κυρίως αυτά.
Ο Κόνραντ, απόμακρος και μυστηριώδης, ο μόνιμος έρωτάς της.
Ο Τζερεμάια, φιλικός και άνετος, ο μόνος που της δίνει σημασία. Όμως αυτό το καλοκαίρι κάτι έχει αλλάξει.
Για πρώτη φορά τα αγόρια μοιάζουν να την προσέχουν. Θα είναι ένα υπέροχο καλοκαίρι... ένα καλοκαίρι που θα της μείνει αξέχαστο!


Λίγα λόγια από εμένα:

Η Μπέλι έχει περάσει όλη της τη ζωή περιμένοντας κάθε φορά να έρθει το επόμενο καλοκαίρι. Ακόμα και τους χειμερινούς μήνες, το μυαλό, η καρδιά και η ψυχή της βρίσκονται στο σπίτι εκείνο που από παιδί ακόμα περνάει τις διακοπές της μαζί με τη μητέρα και τον αδερφό της. Αλλά δεν είναι μόνοι. Έχουν συντροφιά και την καλύτερη φίλη της μητέρας της και τους δύο γιους της, τον Κόνραντ και τον Τζερεμάια. Και από τότε που η Μπέλι θυμάται τον εαυτό της ήταν ερωτευμένη με τον απόμακρο και σκοτεινό Κόνραντ. Αυτό το μυστηριώδες αγόρι που έκλεψε την καρδιά της από πολύ νωρίς, την ίδια ώρα που με τον καλοσυνάτο και γεμάτο κατανόηση Τζερεμάια, το μοναδικό πρόσωπο που της έδινε πάντα σημασία και την πρόσεχε, ήταν οι καλύτεροι φίλοι. Όμως, το καλοκαίρι αυτό, οι ισορροπίες πρόκειται να αλλάξουν. Γιατί η Μπέλι, δεν είναι πια η ίδια, δεν είναι το μικρό εκείνο κοριτσάκι που ήταν κάποτε και το καλοκαίρι αυτό θα είναι πολύ διαφορετικό.



Προσωπική γνώμη:


  Ένα άκρος καλοκαιρινό και ανάλαφρο βιβλίο. Ταιριάζει απόλυτα με την εποχή. Το μυθιστόρημα αυτό μας αφηγείται την ιστορία της Μπέλι, που η ζωή της έχει αλλάξει πολύ δεν είναι ένα μικρό παιδί όπως θυμόνταν οι γονείς της, η καλύτερη φίλη της μητέρας της, η Σουζάνα, και τα παιδιά της, ο Κάμερον και ο Τζερεμάια. Όλα έχουν μείνει τα ίδια αλλά αυτή άλλαξε. Έγινε κοπέλα. Έγινε "όμορφη". Αυτό το καλοκαίρι θα είναι μοναδικό για αυτήν. Τα αγόρια θα αρχίσουν να την προσέχουν, θα ξεκινήσει να καταλαβαίνει πως πραγματικά λειτουργεί ο κόσμος, θα νιώσει τον αληθινό πόνο αλλά και την απόλυτη χαρά. Αυτό το καλοκαίρι θα αλλάξει και θα περιπλέξει τα πάντα.


  Πραγματικά έμεινα άναυδη με το πόσο γρήγορα ρούφηξα αυτό το βιβλίο. Μέσα σε λίγες ώρες το είχα ολοκληρώσει χωρίς καν να το καταλάβω. δεν είναι κάτι το εντυπωσιακό αλλά η γραφή της Jenny Han είναι λιτή, όμορφη και γρήγορη κάνοντας σε να απολαύσεις το βιβλίο.  Μου άρεσε πολύ το πόσο όμορφα περιέγραφε το μυθιστόρημα το καλοκαίρι και μπορεί να μην κόλλησα με κάποιο συγκεκριμένο χαρακτήρα αλλά όλοι ήταν συμπαθείς και αγαπητή. Το βιβλίο μας μιλάει για τον γλυκό εφηβικό έρωτα, την δύναμη της φιλίας αλλά και της οικογένειας. 


  Η ιστορία της Jenny Han έχει μια απλοϊκότητα η οποία, πολύ εύκολα θα μπορούσε να καταστήσει το συγκεκριμένο μυθιστόρημα βαρετό, ανούσιο και πραγματικά αδιάφορο. Η συγγραφέας όμως  καταφέρνει να πάρει τα όμορφα και απλά στοιχεία της ιστορίας, κυριαρχώντας πάνω της και προσφέροντάς μας μια ενδιαφέρουσα πλοκή. Γιατί η ιστορία της Μπέλι η ιστορία κάθε κοριτσιού που έζησε το στάδιο της μετάβασης από την παιδικότητα στην εφηβεία. Ναι, μπορεί να την περνάω εγώ τώρα αυτήν την αλλαγή αλλά αυτό δεν σημαίνει πως δεν ξέρω πως αυτή η μετάβαση είναι κάτι που αυτόματα άλλαξε τον κόσμο όλων μας, όχι μόνο γιατί οι άλλοι άρχισαν να μας βλέπουν με άλλο μάτι και να μας αντιμετωπίζουν διαφορετικά, αλλά γιατί εμείς οι ίδιες, αρχίσαμε να βλέπουμε και να αντιμετωπίζουμε με διαφορετικό τρόπο τον εαυτό μας. Είναι μια ιστορία ωρίμανσης, όχι μόνο σωματικής αλλά και συναισθηματικής γιατί όσο κι αν δεν το καταλαβαίνουν κάποιοι αυτά τα δύο πάνε μαζί. Δυστυχώς ή ευτυχώς.


  Σε αυτήν την ιστορία όμως πέρα από τα πολλά θετικά, υπήρχε κάτι που με κρατούσε πίσω. Έφταιγε το ότι εγώ δεν έχω ερωτευτεί ποτέ, εκτός από κάποιον φανταστικό χαρακτήρα σε κάποιο καλογραμμένο βιβλίο; Με επηρέασε το ότι συνήθως είναι υπερβολικό το να υπάρχουν δύο αγόρια που είναι ερωτευμένα με την πρωταγωνίστρια αλλά το να είναι τρία, καταντάει τελείως κωμικοτραγικό και σχεδόν γελοίο; Έπαιξε σημαντικό ρόλο το ότι εγώ δεν έχω φτάσει ακόμα στο δικό μου καλοκαίρι που ξύπνησα όμορφη; Δεν ξέρω ακριβώς τι ήταν αυτό το συναίσθημα που με έκανε να θέλω να βάλω τέσσερα στα πέντε, αλλά πιστεύω πως ήταν σημαντικό.


  "Το καλοκαίρι που ξύπνησα όμορφη" είναι ιδιαίτερα νεανικό και έτσι δεν θα το πρότεινα σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας. Μπορούν βέβαια να δοκιμάσουν αλλά δεν ξέρω αν θα της ικανοποιήσει ένα τέτοιο μυθιστόρημα. Επίσης, είναι ένα βιβλίο που απευθύνεται σχεδόν αποκλειστικά και μόνο σε θηλυκού γένους αναγνώστες αναγνώστριες. Αυτό συμβαίνει γιατί η ιστορία αυτή είναι της Μπέλι και έχει γραφτεί βάση σε καθαρά κοριτσίστικες εμπειρίες. Με λίγα λόγια, έχουμε να κάνουμε με ένα ρομαντικό, τρυφερό, εφηβικό μυθιστόρημα. Μέσα από τα σύντομα και φρέσκα κεφάλαια του βιβλίου κάθε γυναίκα αναγνώστρια μπορεί να βρει κομμάτια του εαυτού της, να αναπολήσει και να θυμηθεί. Να θυμηθεί πως είναι να είσαι 16 χρονών, ερωτευμένη ενώ την ίδια περίοδο μεταμορφώνεσαι σε μια γοητευτική και γεμάτη αυτοπεποίθηση δεσποινίδα που κόντρα στα άσχημα της ζωής, μπορεί να διεκδικήσει αυτά που θέλει. Δεν ξέρω τελικά ποιον υποστηρίζω σε αυτήν την ιστορία, αλλά πιστεύω πως στο τέλος η Μπέλι θα πάρει την σωστή απόφαση.


  Ελπίζω να σας άρεσε το review μου. Πως σας φάνηκε το βιβλίο; Σας κέντρισε το ενδιαφέρον ή θεωρείτε πως δεν φαίνεται και τίποτα το ιδιαίτερο; Και αν το έχετε διαβάσει ποια είναι η δική σας άποψη; Σας άρεσε ή όχι; Τέλος,πως φαντάζεστε την Μπέλι; Εγώ περίεργος την οραματίζομαι σαν Nina Dobrev. Αύριο έρχεται η κριτική για το δεύτερο βιβλίο της σειράς με τον τίτλο, "Χωρίς εσένα δεν υπάρχει καλοκαίρι". Ανυπομονώ για τα σχόλια και ότι άλλο έχετε να πείτε για αυτό το βιβλίο.


Σχόλια

  1. Ταυτίστηκα πάλι με την κριτική και την γνώμη σου. ✌ Εγώ του έβαλα 4/5 διότι ναι και εμένα μου φάνηκε υπερβολικό το να έχει τόσα αγόρια ερωτευμένα μαζί της, αλλά στα επόμενα βιβλία αυτό γίνεται πιο κατανοητό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητή Asiminaki Minaki,
      Χαίρομαι πολύ που ακούω ότι σου άρεσε η κριτική μου και ότι έχουμε την ίδια γνώμη. <3 Και ναι, στα υπόλοιπα βιβλία η ιστορία γίνεται ποιο απλή και ποιο ρεαλιστική. Θα μιλήσω για αυτό σχετικά στην σημερινή και την αυριανή κριτική. <3

      Διαγραφή
  2. Πωωω Χρυα μπραβο!Ειχα διαβασει αυτην την τριλογια πριν απο 2 καλοκαιρια και μου αρεσε παρα πολυ.Συμφωνω με την αποψη σου πανω σε ολα οσα εγραψες για αυτο.Και ναι,παρολο που ειναι απλο ειναι ενα βιβλιο που με εκανε να το διαβασω και δευτερη και τριτη φορα τα τελευταια 3 χρονια☺

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητή Ζωή Σταυροπούλου,
      Σε ευχαριστώ πολύ που διάβασες αυτήν την κριτική και χαίρομαι πολύ που σου άρεσε τόσο. <3 Είναι ωραίο μια τόσο γλυκιά ιστορία να σε ταξιδεύει τόσο. <3

      Διαγραφή
  3. Η αναρτηση του βιβλιου σου μου αρεσε πολυ και σκεφτομαι να το αγορασω. Θελω να σου προτεινω κι ενα αγαπημενο μου βιβλιο, το οποιο εκδοθηκε και το διαβασα πολυ προσφατα και πραγματικα το λατρεψα. Λεγεται "Το πέρασμα στη Ναβίντια" και ειναι γραμμενο απο την Μαριανινα Ζωτου. Η συγγραφεας, παροτι ειναι ελληνιδα, εχει γραψει το βιβλιο πρωτα στα αγγλικα και μετα μεταφραστηκε. Πιστευω οτι ειναι το στυλ του βιβλιου, παρα το μεγεθος του, θα το ρουφηξεις σε το πολυ 2-3 ημερες, οπως κι εγω. Θα μου αρεσε πολυ να το δω σε μια απο τις αναρτησεις σου. Πραγματικα εχεις κανεις φοβερη δουλεια με το blog σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητέ Ανώνυμε,
      Χαίρομαι πολύ που σου άρεσε η κριτική και σε ευχαριστώ πολύ για την πρόταση σου. Σίγουρα θα το κοιτάξω. <3

      Διαγραφή
  4. Αμάν βρε Χρύσα!!! Πώς τα καταφέρνεις να μου κεντρίζεις το ενδιαφέρον με ΚΑΘΕ κριτική σου, ανεξάρτητα από το αν κάνεις καλά ή κακά σχόλια για το κάθε βιβλίο? Πιστεύω ότι δεν θα διάβαζα ποτέ αυτό το βιβλίο, αλλά αυτή η κριτική σου (παρά το 4/5) με έκανε να αναθεωρήσω τις σκέψεις μου...Είσαι ΦΟΒΕΡΗ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητή Efthymia Liagka,
      Είναι πολύ ευγενικό αυτό που λες. <3 Σε ευχαριστώ πάρα πολύ που με διαβάζεις και που με παρακολουθείς τόσο συχνά. <3

      Διαγραφή
  5. Συμφωνώ πολύ με την κριτική σου. Ούτε εγώ έχω ερωτευτεί και δεν έχει έρθει το καλοκαίρι που ξύπνησα όμορφη αλλά κατά τα άλλα είναι πολύ γλυκόπικρη και εύκολη σειρά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητέ Ανώνυμε,
      Από ότι φαίνεται ήμαστε στην ίδια κατάσταση και χαίρομαι που έχουμε την ίδια άποψη. <3

      Διαγραφή
  6. Θέλω πολύ να το διαβάσω, αν και δεν ξέρω κατά πόσο θα μου αρέσει πολύ ή αν θα μου φανεί κι εμένα λίγο υπερβολικό. Υπέροχη κριτική και πολύ ωραίες και οι φωτογραφίες! <3

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητή Amy Somers,
      Ελπίζω να σου αρέσει και σε ευχαριστώ πάρα πολύ. <3

      Διαγραφή
  7. πολλη ωραια φαινονται μηπωσ ξερεις που μπορω να τα διαβασω online???\eyxaristv!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητέ Ανώνυμε,
      Το πρώτο μπορείς να το διαβάσεις εδώ: http://www.bestfreenovels.net/book/3879.html Καλό διάβασμα!!! <3

      Διαγραφή
  8. το διαβασα χθες το 1, ειναι απλα ΤΕΛΕΙΟ αφου α φανταστεις μετα ξεκινησα αμεσως το 2 και το αφησα με το ζορι στη μεση για να κοιμηθω!!!!!!!!!
    ειναι πολλη ωραιο ετσι οπως το παρουσιαζει η συγγραφεας, εννοω που μπερδευει τις ηλικιες!!!!!
    ΟΠΩς ΠΑΝΤΑ ΦΟΒΕΡΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ!!!!!
    ΝΑ ΣΕ ΡΩΤΗΣΩ ΚΑΤΙ?????
    Η ΠΡΩΤΗ ΕΙΚΟΝΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΕΞΏΦΥΛΛΟ ΕΝΝΏ Η ΔΕΥΤΕΡΗ ΕΙΝΑΙ ΡΟ ΑΓΓΛΙΚΟ ΕΞΩΦΥΛΛΟ?????????

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητέ Ανώνυμε,
      Χαίρομαι που σου άρεσε και σε ευχαριστώ πολύ. <3 Ναι ακριβώς αυτό είναι. :)

      Διαγραφή
  9. με ποιον καταλήγει στο τέλος; χμ; θέλω να ξέρω για να αποφασίσω αν θα το διαβάσω ή όχι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητή Demy B.,
      Δεν μπορώ να στο πω κατευθείαν αλλά στο τέλος είναι με τον μεγαλύτερο. :)

      Διαγραφή
  10. Χρύσα...αυτά τα αγγλικά εξώφυλλα, πού μπορώ να τα βρω??? Στα public έχει κάτι...σκέτα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητή Efthymia Liagka,
      Δεν έχουν έρθει αυτα τα βιβλία στα αγγλικά με αυτά τα εξώφυλλα δυστυχώς. :( Άρα δεν μπορείς να τα βρεις εδώ έτσι. :(

      Διαγραφή
  11. Και τα αγγλικα εξωφυλλα που μπορουμε να βρούμε πια ειναι?
    Ευχαριστω!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητέ Ανώνυμε,
      Δυστυχώς δεν υπάρχουν σε μαγαζιά στην Ελλάδα. :( Τα έχω ψάξει πολύ. Και τα εξώφυλλα είναι η δεύτερη φωτογραφία σε κάθε κριτική. <3

      Διαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Δημοφιλείς αναρτήσεις